2024. április 25., csütörtök
BÁCSFEKETEHEGY

Szüreti és nem csak az

Az idén 49. alkalommal tartották meg a bácsfeketehegyi szüreti napokat, valamint 19. alkalommal a Bácsfeketehegyi Szőlész- és Borásztalálkozót és 10. alkalommal Kun Hagyományőrző Találkozót. A szüreti nap szombaton 9 órakor kezdődött a bácsfeketehegyi és a bácskossuthfalvi néptáncegyüttesek felvonulásával, ami a piactértől indult, és megállt a Lódi pincészetben, a kerekes kútnál, Koncz Dezsőéknél és a nyári színpadon fejeződött be egy fellépéssel.

A néptáncosokat a szabadkai Duhaj banda kísérte, felléptek a bácsfeketehegyi tamburások, valamint először mutatkozott be a Kis Pacsirták népi énekkar.
Ugyancsak 9 órakor kezdődött a birkapaprikás-főző verseny, amire az idén 29 csapat nevezett be. Természetesen nem a versengésről szólt az esemény, ezt tanúsítja az is, hogy versenyen kívül is rotyogott több bogrács. Egy újdonságra is sor került a HUSRB/1903/31/0066 Bacrout elnevezésű IPA-projektum keretén belül, ételkészítés-bemutatót és kóstolót tartottak Konok kunok gulyáslevese és kefires fánk – ételkóstoló elnevezéssel.

A néptáncosok felvonulásának piactéri megállója

A néptáncosok felvonulásának piactéri megállója

Népszerűnek bizonyult az eredeti jurta és ősi tárgyak bemutatója, valamint a gyerekeket a Bácsér Szabad Íjászegyesület íjász- és kunjáték-bemutatója várta. Ennek keretében egy kisebb versenyre is sor került.
A szüreti napok programjában helyet kapott a tanévnyitó ünnepi istentisztelet is, amit vasárnap tartottak meg a református templomban.