2024. április 20., szombat

Több mint 1,2 milliárd dollárt gyűjtöttek össze az ENSZ afganisztáni adományozó konferenciáján

Több mint 1,2 milliárd dollárt gyűjtöttek össze az ENSZ afganisztáni adományozó konferenciáján az ázsiai ország rászoruló lakosságának humanitárius segélyezésére - jelentette be hétfőn este António Guterres ENSZ-főtitkár Genfben.

A felajánlásokat ugyanakkor hosszú távon az Afganisztánt uraló radikális iszlamista tálibokhoz címzett követelések teljesítéséhez fűzték, mindenekelőtt az emberi jogok tiszteletben tartásához.

Martin Griffiths, az ENSZ vészhelyzeti segélykoordinátora szerint a segélyeket részben a lakosság támogatására, illetve fejlesztési programokra fordítják, de részesülnek belőlük a menekülteket befogadó, Afganisztánnal határos államok is.

Ez volt az első donorkonferencia augusztus óta, amikor a radikálisok fegyveres erővel megragadták a hatalmat. Számos ország egyértelművé tette, hogy a rövid távú humanitárius segélyekhez nem fűznek feltételeket, de a távlati együttműködést a tálibok rezsimjének hozzáállásától teszik függővé, különös tekintettel a humanitárius alkalmazottak, nők, gyermekek és kisebbségek helyzetére az országban.

"Úgy vélem, ez nyomásgyakorlási eszközt biztosít a nemzetközi közösségnek" - vélekedett Guterres a konferencián, amelyen negyven miniszter vett részt személyesen és számos tárcavezető videóösszeköttetés útján.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete írásbeli garanciákat követelt a táliboktól a humanitárius segélyekért cserébe. "A szavak önmagukban nem elegendőek. Tetteket kell látnunk" - hangsúlyozta. Mint mondta, a segélyszervezetek, a nők és a kisebbségek jogai forognak kockán. "A humanitárius szervezetek nem tudják elvégezni feladataikat, ha a tálibok nem tartják be az alapvető követelményeket és a humanitárius alapelveket" - fűzte hozzá.

Thomas-Greenfield csaknem 64 millió dollár támogatást jelentett be.

Heiko Maas német külügyminiszter pedig további félmilliárd euró támogatást helyezett kilátásba Afganisztánnak és a környező országoknak. Ugyanakkor felszólította a tálibokat, hogy szavatolják a zavartalan humanitárius hozzáférést a rászorulók számára.

A világszervezet becslései szerint Afganisztánnak több mint 600 millió dollár támogatásra van szüksége csak az év végéig, hogy elkerülhessék a lakosság alultápláltságát és a közszolgáltatások összeomlását. Az élelmiszer-ellátás jelentősen romlott a tálibok hatalomra kerülése óta.

Az ENSZ főtitkára ugyanakkor nem árulta el, hogy a most felajánlott összegből mennyit fizetnek be a következő hónapokban a világszervezet vészhelyzeti költségvetésébe.

Zabihullah Mudzsáhid, a radikálisok szóvivője hétfőn együttműködésre szólította a nemzetközi közösséget a tálibok kormányával a lakosság segélyezése érdekében.

"A világnak együtt kellene működnie velünk" - közölte Mudzsáhid a dpa német hírügynökséggel. "Az ország biztonságát fenntartjuk, de a lakosság gazdasági nehézségekkel küzd, hiány van élelmiszerből és gyógyszerből" - tette hozzá.