2024. április 19., péntek
ÉSZAK-KOREA

Az atomreaktor után beindultak a robotrepülők is

Nyugtalanságot keltett több országban is Észak-Korea legújabb fegyverkísérlete. Ez aligha meglepő, hiszen Phenjan a hét végén egy olyan új harci eszközt, nagy hatótávolságú manőverező robotrepülőgépet tesztelt, amely akár atomtöltet hordozására is alkalmas lehet.

A japán kormány máris jelezte, hogy aggasztónak tarja az új észak-koreai fegyver kifejlesztését. A bejelentés azután hangzott el, hogy a súlyos élelmiszerhiánnyal küszködő Észak-Korea a hét végén nagy hatótávolságú harci robotrepülőgépeket is sikerrel próbált ki. Szakértők szerint ezek alkalmasak lehetnek atomtöltetek célba juttatására is.

A kívülállók azonban nem tudják, sikerült-e már olyan kis méretű nukleáris robbanófejeket is előállítani, amelyeket be lehet építeni a robotrepülőkbe. Kim Dzsong Un, az ország vezetője azonban nem hagyott kétséget afelől, hogy erre törekszenek. Korábban erről már nyíltan is beszélt, sőt az év elején prioritásnak nevezte a terv megvalósítását.

Diktatórikus rezsimje – az ENSZ tiltása és szankciói ellenére – eddig már több olyan interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelt, amelyekkel akár az Egyesült Államok területét is támadni lehet. Donald Trump előző amerikai elnök háromszor is találkozott Kimmel (először 2018-ban, majd 2019-ben kétszer), hogy rávegye a phenjani atomprogram felszámolására, ám nem járt sikerrel. Helyette (korábbi gyakorlatához híven) Phenjan titokban folytatta hadászati fejlesztéseit.

A nyáron pedig alighanem újraindította ötmegawattos jongbjoni atomreaktorát, ahol valószínűleg korábban plutóniumot állított elő nukleáris arzenálja számára. A központ ellenőrzésére hivatott Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) szakembereit már 2009-ben kitiltotta a létesítményből. Azóta pedig felgyorsította a nukleáris fegyver kifejlesztését és újraindította az atomrobbantásokat is, a legutóbbira (sorrendben a hatodikra) 2017 szeptemberében került sor.

Az IAEA minap közzétett jelentésében arra is felhívta a figyelmet, hogy Észak-Korea ismét megkezdte az uránbányászatot is (a pjongszani lelőhelyen). A dokumentum utal arra is, hogy a plutónium mellett az atomfegyverek egyik nélkülözhetetlen eleme a dúsított urán.

Phenjan már hónapok óta azzal fenyegetőzik, hogy kibővíti atomprogramját, ha folytatódik ellene az USA ellenséges politikája, vagyis, ha a megszólított továbbra is szankciókkal sújtja Észak-Koreát és rendszeresen részt vesz dél-koreai hadgyakorlatokon. Az utóbbiakra Észak-Korea az ellene készülő külföldi támadás előkészületeként tekint, s ezért elfogadhatatlannak tartja azokat.

A robotrepülős hétvégi tesztekkel is ezt igyekezett demonstrálni, amit hivatalosan is megerősített a KCNA állami hírügynökségen keresztül. Az ezzel kapcsolatban ismertetett tegnapi közleményből ugyanis kiderül: Phenjan stratégiai fontosságúnak tartja a harci robotrepülőket, mivel ezek „újabb hatékony elrettentő eszközt nyújtanak Észak-Korea biztonságának szavatolására, gátat szabva ezzel az ellenséges erők hadgyakorlatainak”. Phenjanban azt is közölték, hogy a kísérletek sikeresek voltak, hiszen az elindított manőverező robotrepülők – a tervezett 1500 kilométer megtétele után – eltalálták a tengerben kijelölt célpontokat.