2024. április 24., szerda
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Rohamosan romló járványkép

Aggasztóak a napi fertőzésszámok és az oltottsági arány is

Jó megoldást jelenthet a Covid-belépők bevezetése, értékelte kedden Darija Kisić Tepavčević kormányfő-helyettes, a köztársasági válságtörzs tagja, mert, mint mondta, más országokban, amelyek egy ideje már alkalmazzák a rendszert, a védőoltások felvételére serkentették a lakosságot. Mint mondta, a járványhelyzet egyre komolyabb, egyre többen szorulnak kórházi ellátásra. Az egyedüli megoldás az immunizáció, értékelte. Minden egyes korlátozásnak, minden újabb szigorításnak vagy kötelezettségnek az a végső célja, hogy az embereket a vakcina felvételére buzdítsa, mert jelen pillanatban más fegyverünk nem létezik a járvány megállítására, fogalmazott Kisić Tepavčević. Elmondta, amennyiben a Covid-belépők bevezetése mellett dönt majd a válságtörzs, azokat olyan létesítmények esetében tennék kötelezővé, ahová nem kötelező a belépés, de ha már valaki a belépés mellett dönt, legalább a lehető legalacsonyabb szintre csökkentse a fertőzés eshetőségét. Az éjjeli klubok, kávézók, éttermek mindenképp ebbe a kategóriába tartoznának, s szükség lenne belépőre, a kiskereskedelmi létesítmények pedig semmiképpen sem tartoznának ide.

HAMAROSAN 8000 FELETT
Egyre összetettebb az országban a járványügyi helyzet, értékelte Predrag Kon járványügyi szakértő, a válságtörzs tagja, s előrevetítette, hamarosan túllépjük a napi nyolcezer fertőzés határértékét is. Megítélése szerint a lakosság egy része betart minden járványellenes intézkedést, de a többség nem. Nem viselnek szájmaszkot, nem tartanak távolságot és nem akarnak védőoltást sem, úgy gondolkodnak, „semmi sem árthat nekik az égadta világon". Kon közölte, meggyőződése, hogy a következő két hétben növekedik majd a fertőzöttek száma, s szerinte csak a Covid-belépők bevezetése jelenthet ebben a pillanatban némi változást, ezt az intézkedést a válságtörzs egészségügyi szektorból érkezett tagjai már régóta szorgalmazzák. Kon elmondta, azok, akik nem akarják magukat beoltatni, voltaképpen kitalált történetekben hisznek. A vakcina nem akadályozza meg teljesen a megfertőződés lehetőségét, de a halálos kimenetelű esetek számát jelentősen csökkentette. Amerikai kutatók számították ki, hogy a beoltatlanok tizenegyszer nagyobb veszélyben vannak, mint az immunizáltak.

RENDKÍVÜLI ÁLLAPOT KARLÓCÁN
A járványhelyzet Vajdaságban is egyre kedvezőtlenebb. Aleksandra Milinković Lacković, az újvidéki Covid-egészségház koordinátora elmondta, egy nap alatt mintegy 500 polgárt teszteltek, s 200 fertőzöttet találtak. Azt tanácsolta, az emberek kövessék pár napig a szimptómákat, mert most nemcsak a koronavírus van jelen, hanem más légzőszervrendszeri megbetegedések is jelentkezhetnek. Ha három napon belül nem múlik a láz, köhögés, torokfájás, jelentkezni kell a Covid-rendelőben, mutatott rá.
Karlócán rendkívüli állapotot hirdettek, mert jelentősen romlott a járványkép. Elhalasztották az erre a hétvégére tervezett szüreti bál rendezvényt is.
Az Európai Unió kedden 26, védőoltás szállítására alkalmas járműt ajándékozott Szerbiának, a donációt Aleksandar Vučić államfő vette át, köszönetet mondott a segítségért, s arra szólította fel a polgárokat, éljenek az immunizáció lehetőségével.

7723 FERTŐZÖTT, 26 ELHUNYT
Szerbiában a kedden 15 órakor közölt adatok értelmében az elmúlt 24 órában 27.927 koronavírustesztet végeztek el, 7723 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét. Újabb 26 személy hunyt el a betegség szövődményeinek következtében, az áldozatok száma 7601. Kórházi kezelésre 3211-en szorulnak, közülük 156-an vannak lélegeztetőgépen. A járványhelyzet kezdete óta 5.290.374 koronavírustesztet végeztek el, s 830.884 vizsgálat eredménye volt pozitív. A halálozási arány 0,91 százalék.
Az újvidéki, mišeluki Covid-kórházban kedden már 252 személyt kezeltek, 23 fertőzöttnek lélegeztetőgépre volt szüksége. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet legutóbbi adatai szerint Vajdaságban 1541 új esetet jegyeztek egy nap alatt, Újvidéken 501-et, ahol már 3391 aktív fertőzött van, Vajdaság egész területén pedig 12.175.