2021. október 16., szombat

Egyre aggasztóbb a járványhelyzet

Egyre aggasztóbb a járványhelyzet Szerbiában, és további romlás várható, a következő két hétben jelentősen nő majd az új fertőzöttek száma - jelentette ki Predrag Kon járványügyi szakértő a Szerbiai RTV televízió műsorában.

Kon szerint szemmel látható, hogy az emberek nem tartják be az előírásokat, így komoly pénzbüntetésekkel kellene szabálykövető magatartásra bírni őket.

Predrag Kon (Fotó: Tanjug)
Predrag Kon (Fotó: Tanjug)

A megrekedt oltási kampánnyal kapcsolatban Predrag Kon úgy vélekedett, hogy az oltásellenesek nem az észérvekre és a tudományra, hanem kitalációkra építik véleményüket, és noha a vakcina valóban nem állította meg a vírust, jelentősen csökkentette a komoly megbetegedések és a halálozások számát.

Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár is arról beszélt a napokban, hogy az oltáselleneseket nem lehet meggyőzni, mert nem hallgatják meg a tudományos érveket. Hozzátette: mindenki látja, hogy napról napra nő az új fertőzöttek, a kórházba kerülők, a lélegeztetőgépre kerülők és a halottak száma, és ez megnövelte némileg az első oltást felvevők számát, de a vakcinát még mindig sokan elutasítják.

A kórházak vezetői is egyre több betegről számolnak be, és egyre több egészségügyi intézményben alakítanak ki ismét Covid-részlegeket. A niši klinikai központ igazgatóhelyettese szerint néhány napon belül eléri a tízezret az új fertőzöttek száma, hiszen a nyaralásból az iskolába és a munkahelyekre visszatérve exponenciálisan nő a fertőzés lehetősége, illetve az új fertőzöttek száma.

Radmilo Janković felhívta a figyelmet arra is, hogy egyre több fiatal betegedik meg és kerül kórházba, így csak a tömeges immunitás elérése jelenthet megoldást. Az országban viszont még csak a nagykorú lakosság felét oltották be.