2024. április 20., szombat

Korrekt, kiszámítható német politika

A német kancellár a régió iránti elkötelezettségéről tett tanúbizonyságot belgrádi látogatásával a politikusok és az elemzők szerint

Bár Angela Merkel német kancellár kedden már a délelőtti órákban elhagyta Szerbiát, a nap folyamán továbbra is a látogatással kapcsolatos elemzéseiket közölték az állami tisztségviselők és politikai elemzők. Merkel látogatását valamennyien rendkívüli fontosságúnak nevezték, mint mondták, hatalmas megtiszteltetést jelent az országnak az, hogy mandátumának és kancellári karrierjének végén éppen Belgrádot választotta utolsó vendégeskedése helyszínéül, úgy, hogy bilaterális találkozóról volt szó, s nem tanácskozáson vagy regionális értekezleten vett részt, mint Tiranában, ahova a szerb fővárosból tovább utazott. Aleksandar Vučić államfő keddi nyilatkozatában azt mondta, Merkel egy olyan európai vezető, akitől maga is rengeteget tanult, s megtisztelve érzi magát, hiszen ezzel a látogatással a német tisztségviselő megbecsülésének jelét mutatta Szerbia iránt. Vučić úgy fogalmazott, Németország egy igazi nagyhatalom, Merkel pedig egy valódi vezetője volt ennek a nagyhatalomnak, ezért jelentős a kancellár szerbiai látogatása politikai karrierjének vége előtt. Az államelnök szerint a német kancellárra a Nyugat-Balkán iránt tanúsított egészen másféle politika, a megújulást és összeköttetéseket népszerűsítő német álláspont alapján lehet majd visszaemlékezni. Mint magyarázta, Merkel indította el az úgynevezett berlini folyamatot, mely a regionális együttműködés fokozását eredményezte, s abban segített a térségnek, hogy közelebb kerüljön az Európai Unióhoz. A köztársasági elnök reményének adott hangot: Németország a továbbiakban is a legjelentősebb kereskedelmi partnere marad Szerbiának, a német beruházások folytatódnak az országban. Meggyőződésének adott hangot, hogy a befektetések növekedése is a Merkellel megvalósított kiváló kapcsolatok egyik eredményének számít.

Elégedetten szólt a kancellár belgrádi látogatásáról és az elhangzottakról Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter is. Merkel újfent bebizonyította, hogy a német külpolitikának, az európai politikának a középpontjában áll a Nyugat-Balkán térsége. Véleménye szerint a leköszönő német kancellár mondatai azt támasztották alá, Berlin továbbra is a megszokott, kiegyensúlyozott, korrekt politika híve Szerbia európai közeledésével kapcsolatban. Különösen jelentős volt annak ténye, hogy a látogatás közvetlenül Merkel visszavonulása előtt történt, állapította meg az integrációs tárca vezetője.
Németország az Európai Unió legjelentősebb gazdasági nagyhatalma, ezért volt lényeges a kancellár szerbiai látogatása, jelentette ki Siniša Mali pénzügyminiszter. Aláhúzta, Szerbia és Vučić győzelmének tekinthető, hogy Angela Merkel felkereste távozása előtt Belgrádot. Szerbia a múlt években a békének, a stabilitásnak a tényezőjévé nőtte ki magát, s Merkel ezt alá is támasztotta megítélése szerint azzal a kijelentésével, melyben közölte, a szerb államelnök megbízható, szavahihető partnere volt a kancellári mandátumok során. Mint mondta, mintegy 72 ezer szerbiai munkást foglalkoztatnak a német cégek jelenleg országszerte, és éppen Németország a legfontosabb külkereskedelmi partner Olaszország és Kína előtt. Azért fontosak a német beruházások, mert ahova német gyár megérkezik, ott huzamos ideig üzletel is, jelen van, értékelte Mali. Az elmúlt évtizedben az árucsere-forgalom az ötszörösére növekedett a két állam között, mutatott rá, az idén eléri a hatmilliárd eurót is. A gazdaságban mindig a legnagyobbakra kell támaszkodni, jegyezte meg a pénzügyminiszter, a következő időszakban is számolni kell ezzel.
Merkel Belgrádban találkozott a civil szféra képviselőivel is. Ez egy nagyon lényeges eleme volt a látogatásának, a kötelezettségek ellenére időt tudott szakítani minderre, jelentette ki Sonja Licht, a Politikai Kiválóság Belgrádi Alapítványának elnöke. Arról szól ennek ténye, hogy a kancellár, ahogyan a berlini folyamat elindításakor, azaz 2015-ben, most is nagyra értékeli a nem kormányzati szektornak a szerepét, s úgy vélekedik, hogy annak részt kell vennie az európai integrációs folyamatban. A Nyugat-Balkánnak még számos reformfolyamaton kell áthaladnia, hogy csak a zöldnek nevezett, klímaváltozás csökkentését érintő, megújuló energiaforrások alkalmazására vonatkozó reformokat említsük, s ebben a civileknek óriási szerep juthat, értékelte nyilatkozatában Licht.