2024. április 24., szerda

Jó üzenet az együttműködés

Tiranában a regionális együttműködésről és az EU-tagságról tárgyaltak a nyugat-balkáni térségvezetők Angela Merkel kancellárral

Stabil és összekapcsolt régiót szeretnénk, amely perspektívát kínál minden fiatal számára – üzente Ana Brnabić szerb kormányfő közösségi oldalán az Albánia fővárosában, Tiranában megtartott munkaebédet követően. Angela Merkel, Németország kancellárja nyugat-balkáni látogatását Belgrád után kedden Tiranában folytatta, itt munkaebéden fogadta a nyugat-balkáni térség országainak vezetőit.
Angela Merkel hétfőn Aleksandar Vučić szerb államfővel folytatott tárgyalásokat, majd ma reggel az albán fővárosba, Tiranába utazott, ahol a régiós együttműködésekről, fejlesztésekről és a térség európai uniós integrációjáról tárgyalt, amelyet 2014-ben, az úgynevezett berlini folyamat keretében indítottak el.

Angela Merkel hétfőn Belgrádban Aleksandar Vučić szerb államfővel folytatott tárgyalásokat (Fotó: Beta)

Angela Merkel hétfőn Belgrádban Aleksandar Vučić szerb államfővel folytatott tárgyalásokat (Fotó: Beta)

Merkel a munkaebéd kezdetén a nyugat-balkáni térség vezetőinek kiemelte, mindegyik országba el szeretett volna látogatni a régióban, ám erre nem nyílt lehetőség, hiszen a nyugat-balkáni körútja 3-4 napot vett volna igénybe, ami a jelenlegi helyzetben túl sok lett volna, ezért fejezte ki háláját, hogy tiranai meghívásának eleget tett mindenki, írja a pristinai Koha Ditore.
A munkaebéden Ana Brnabić mellett jelen volt Edi Rama, Albánia kormányfője, Zdravko Krivokapić, Montenegró miniszterelnöke, Zoran Zaev, Észak-Macedónia kormányfője. Koszovót Albin Kurti képviselte, Bosznia-Hercegovinát pedig Zoran Tegeltija, a Miniszterek Tanácsának elnöklője.
Angela Merkel az Edi Ramával tartott közös sajtótájékoztatójukon a régió vezetőivel folytatott tárgyalást követően kijelentette, támogatja a közös regionális piac kialakítását, ugyanis mint mondta: „Minél több az együttműködés, annál jobb." Kiemelte, minél több állam vesz részt a Nyitott Balkán kezdeményezésben, az annál több hasznot hoz a régiónak.

Edi Rama kiemelte, a berlini folyamatból született a Nyitott Balkán kezdeményezés, vagyis nem mond annak ellent, sőt a berlini folyamat felgyorsítását szolgálja, majd elképedésének adott hangot, hogy bár Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia felismerte a kezdeményezés előnyeit, Koszovó nem él ennek a mechanizmusnak a lehetőségeivel.
Merkel megismételte, amit Vučićnak is mondott, Németország érdekelt a Nyugat-Balkán Európai Unióhoz való csatlakozásában és gratulált Albániának az igazságszolgáltatási rendszer terén megvalósított reformokhoz. Megállapította, hogy Albánia és Észak-Macedónia is eleget tett azoknak a feltételeknek, amelyeket az EU-val folytatott társulási folyamat elkezdése megkövetel, ám ez még nem történt meg, mert azt Bulgária megvétózta.

Angela Merkel a nyugat-balkáni országok vezetőivel (Fotó: Beta)

Angela Merkel a nyugat-balkáni országok vezetőivel (Fotó: Beta)

A Szabad Európa Rádió jelentése szerint a régió vezetőivel folytatott tárgyalást követően Zoran Tegeltija rámutatott, a berlini folyamat elősegíti az infrastrukturális projektekbe való beruházást és az államok közti összeköttetés javítását, ami a régió gazdasági fejlődéséhez vezet. Hangsúlyozta azt is, hogy a megkezdett és szükséges reformok a polgárok jólétét szolgálják, ám az EU bővítési folyamatában jelentkező megrekedés senki javát nem szolgálja.
A német kancellár a munkaebédet követően külön tárgyalt a Bosznia-Hercegovina-i, majd a montenegrói, a koszovói és az észak-macedóniai kormányfővel.
Mint ahogy azt a montenegrói kormány a saját honlapján kiemelte, Merkel megdicsérte Montenegró törekvéseit, majd kijelentette, Montenegró a legfejlettebb állam a régióban.