2021. október 18., hétfő

Öt évre ítéltek egy szerb embercsempészt

Öt év börtönre ítélt első fokon az Ajkai Járásbíróság egy szerb férfit minősített embercsempészet miatt - tudatta a Veszprém Megyei Főügyészség közleményben kedden az MTI-vel.

Az eljárás adatai szerint szír állampolgárságú menekültek egy ismeretlen embercsempész segítségével, érvényes útiokmányok nélkül indultak el Szerbiából, hogy Magyarországon keresztül Ausztriába jussanak. A migránsoknak, illetve családjuknak a szállításért 1500 és 4000 euró közötti összeget kellett volna fizetniük.

A 42 éves elkövető augusztus 18-án hajnalban a szerb-magyar határ közelében vette fel járművébe az illegális határátlépőket úgy, hogy a gépkocsi üres rakterébe 18 migránst zsúfolt be, a hátsó üléssor előtti részre pedig három embert ültetett. Útközben a 18 férfi kopogással jelezte a vezetőnek, hogy a furgonban emelkedik a hőmérséklet, fogy a levegő, az elkövető azonban nem állt meg, hogy a zárt raktérben szállítottak állapotát ellenőrizze.

A Veszprém felől Ausztria irányába haladó gépkocsit a rendőrök a 8-as számú főúton, Ajka-Bakonygyepes közelében feltartóztatták és a gyanúsítottat elfogták.

Az Ajkai Járási Ügyészség csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés miatt bíróság elé állította a szerb állampolgárságú férfit. Az ügyészség az elkövetővel szemben gyorsított eljárásban végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta.

Az Ajkai Járásbíróságon meghozott elsőfokú ítélettel a vádlottat 5 év börtönbüntetésre ítélték, és 10 évre kiutasították Magyarország területéről.