2024. március 29., péntek

Folyamatosan erősödő gazdasági kapcsolatok

Huszonkét olasz vállalat mutatkozik be az újvidéki mezőgazdasági vásáron

– Olaszország és Szerbia között a 2000-es évtől errefelé folyamatosan javulnak a gazdasági kapcsolatok. Manapság 1600 olasz vállalat 50 000 munkással működik Szerbiában, ennek eredményeként ezek a cégek adják az ország évi társadalmi össztermékének az 5,5 százalékát. Emellett példaértékű az is, hogy a két ország közötti áruforgalom mérete évről évre bővül, Olaszország Szerbia második legnagyobb kereskedelmi partnere. Csupán a 2021-es évben összesen 23,1 százalékkal növekedett az Olaszországból Szerbiába irányuló kivitel (ezen belül 16 százalékkal nőtt a húskészítményeké, 36 százalékkal a gabonaféléké).

A jó baráti és gazdasági kapcsolatok folytatásaként a hét végén nyíló 88. Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításon 22 olasz vállalat mutatkozik be termékeinek és szolgáltatásainak kínálatával – mondta Carlo Lo Cascio, Olaszország belgrádi nagykövete tegnap az olasz nagykövetségen megtartott sajtótájékoztatón.

– A kiállítás nemcsak arra alkalom, hogy az olasz cégek bemutatkozzanak, hanem arra is, hogy új kapcsolatok jöjjenek létre – mondta a nagykövet.

A sajtótájékoztatón jelent volt Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár vezérigazgatója is, aki elmondta, hogy az olasz cégek kollektív bemutatkozása az 1-es csarnokban lesz, a mintegy 400 négyzetméteren telepített standokon. Hozzáfűzte, ez már a 8. csoportos bemutatkozása az olasz vállalatoknak, emellett 2016-ban és 2019-ben Olaszország vállalta magára a mezőgazdasági kiállítás partnerországának szerepét. Cvetković fontosnak tartja azt is, hogy a két ország a stratégiai partnerségről szóló egyezséget 10 évvel ezelőtt írta alá, és 140 évvel ezelőtt létesítettek egymással diplomáciai kapcsolatot.

– A hétvégén kezdődő 88. Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás a régi tartalmakkal és a megszokott kínálattal várja a látogatókat, de emellett megtartjuk a vadászati és ökológiai kiállítást is. A mezőgazdasági kiállításra 15 országból érkeznek kiállítók, és gazdag nyereményjátékra számíthatnak azok, akik a rendezvényre vásárolt jeggyel lépnek be, mondta az igazgató.

– A kiállítást az országos válságtörzs legszigorúbb protokolljának megfelelően tartjuk meg. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a beoltott látogatók digitális zöld igazolvánnyal, azaz a védőoltás felvételét bizonyító dokumentummal léphetnek be. Azoknak, akik nem vették fel a vakcinát, bizonylatot kell bemutatniuk arról, hogy átestek a betegségen, illetve negatív PCR-tesztet vagy negatív antigén gyorstesztet kell felmutatniuk. Azoknak, akik nem rendelkeznek ilyen okmányokkal, az Újvidéki Vásár az újvidéki önkormányzattal együttműködve antigén gyorsteszteket biztosít, melyek árát már beleszámították a belépőjegy árába, tehát nem kell értük fizetni. A tesztelést az Újvidéki Vásár területére való belépéskor végzik el, az eljárás nem tart 10 percnél tovább – mondta Cvetković.