2024. április 16., kedd

Megemeli a használt autók árát a csiphiány

Tavaszig kell várni az új gépkocsikra

A hazai autókereskedők arra figyelmeztetnek, hogy hamarosan jelentősen megdrágulhatnak a használt autók, mert Európában a vásárlók olykor 6 hónapot is kénytelenek várni az új gépkocsira a Kínában készülő csipek és félvezetők hiánya miatt. Egyre valószínűbb, hogy sokakat fog veszteségbe sodorni az, hogy a kínai csipgyártókra támaszkodnak, hiszen vásárló van, de áru nincs. És még egy abszurdum alakult ki: a Németországban egy évig használt autók drágábbak, mint új korukban.

,,Tavaly 26 százalékkal esett vissza az új autók eladása, és ez még nem is olyan rossz eredmény a térség országainak teljesítményéhez képest” – mondja Aleksandra Graovac az importőrök egyesületéből. Időközben megnyílt a müncheni Autószalon, ott azonban már szinte senki sem kínál dízel vagy benzines járműveket, a német gyártók csak elektromos autókat mutattak be. A kiállítás ékes bizonyítéka a változásoknak: az Audi, a BMW vagy a Daimler már egyáltalán nem vitt benzin- vagy dízelüzemű járműveket a bemutatóra, átállnak a villanyjárművekre, hiszen 2030-ban az európai nagyvárosokban már csak ezeket lehet hajtani. Most egyébként az elektromos járművekhez is hiányzanak a csipek, ezekre is várni kell. Nálunk mindezek a történések két dologhoz vezetnek: eltűnnek a jó minőségű behozatali kocsik, ami pedig kínálatban lesz, az 20-30 százalékkal megdrágul – állítják a kereskedők.

Német hírportálok kiemelik, hogy az ellátási gondok miatt az utóbbi hetekben számos németországi autógyártó és autóipari beszállító visszafogta a termelést, így például az Audi több üzemében a magas rendelésállomány ellenére meghosszabbították a nyári leállást, és szeptemberre is rövidített munkaidőre jelentettek be több ezer dolgozót. Ugyanakkor a mikrocsipek hiánya csak átmeneti jelenség – idézik Robert Holzmannt, az Európai Központi Bank Általános Tanácsának osztrák tagját, az Osztrák Nemzeti Bank elnökét, aki szerint az erős kereslet hatására indított beruházások révén ,,mint mindig az ilyen helyzetekben, egy év múlva valószínűleg már túlkínálat lesz a csipekből”.