2024. március 29., péntek

Diagnózis nélkül

A munkaadónak nem kell tudnia, miért van az alkalmazott betegszabadságon – Az új dokumentumot nem ismeri fel a rendszer

Még mindig nem eléggé ismert az az új szabályzat, amelyet az egészségügyi minisztérium az idén áprilistól léptetett életbe: az orvosi kórmeghatározásnak ugyanis ettől kezdve nem kell szerepelnie azon a dokumentumon, amely a betegszabadság megnyitására vonatkozik – világosította fel a közvéleményt Milan Marinović, a közérdekű információkért és a személyi adatok védelméért felelős biztos.

Az egészségügyi rendszerben használatos formanyomtatványokat szabályozó új rendelkezések hatályon kívül helyezik a betegszabadságra vonatkozó OZ6-os nyomtatványon a betegségre vonatkozó diagnózist és annak számszerű meghatározását. A rendelkezés életbe lépésétől az egészségügyi intézmények a jelentésben nem tüntethetik fel a kórmeghatározást, a munkaadók és az egészségbiztosítási alap viszont nem fogadja el a diagnózis nélküli dokumentumot – vázolta a helyzetet Marinović.

– A lakosok jelenleg két tűz között állnak. A probléma abban van, hogy a különböző területekre vonatkozó rendelkezéseket nem hozzák összhangba. Az új szabályzat előirányozza azt is, hogy az orvosi jelentéseket elektronikus formában kell kiadni, így nem látom akadályát annak, hogy közvetlenül összekapcsolják az egészségügyi intézményeket a biztosítóval. Bár támogatom azt, hogy a diagnózis ne kerüljön a nyilvános adatok közé, arra mégis látok lehetőséget, hogy a két rendszer összehangolásakor egy olyan adatbázis alakuljon ki, amelyhez külső személyek nem férhetnének hozzá. Ez esetben elképzelhetőnek tartom azt is, hogy a kórmeghatározás továbbra is szerepeljen a betegszabadságokra vonatkozó elektronikus formanyomtatványokon – mondta a személyi adatok védelméért felelős biztos.

Marinović emlékeztetett arra, hogy az elődje hívta fel a figyelmet arra, hogy a diagnózis megjelölése teljesen felesleges a betegszabadság megnyitására vonatkozó egészségügyi jelentésben, és hogy a kórmeghatározás nyilvános kezelése sérti a lakosok személyi jogait.