2024. március 28., csütörtök

Elszálló vírusok

A fertőző betegségek nemzetközi problémát jelentenek – Határon átnyúló együttműködés a vadmadarak védelmében

A vírus „demokratikus” betegség. Nem válogat, és határokat sem ismer. Számtalan hordozója lehet, de az egyik legbiztosabb a vadon élő madárpopuláció. Elvégre, igen körülményes ellenőrizni őket a határátkelőn, szabadon szállnak, hordozva magukban a távoli betegségeket, amelyek sok esetben az emberekre is átterjedhetnek. ABird PROTECT nemzetközi projekt egy IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében jött létre. Az együttműködés résztvevői az Újvidéki Állatorvosi Intézet, a Vajdaság Erdői Közvállalat, valamint magyarországi Gemenc Erdőgazdaság Zrt.

Kókai Roland, a Vajdaság Erdői Közvállalat igazgatója szerint a BirdPROTECT elsődleges célja a vadon élő madaraknak, valamint természetes élőhelyeiknek a védelme, emellett az aktuális problémákkal is foglalkozik. A projekt jelenlegi célja a mintagyűjtés a vadmadaraktól, ami által a vírushordozó képességeket állapítják meg, valamint keresik a vírusok genetikai elemeit.

– A Szerbiai Madárvédő és Kutató Egyesület most tartja a gyűrűzőtáborát a Delibláti-homokpuszta Hattyúablak elnevezésű részén. Ezt kihasználva, velük együttműködve az általuk hálókba befogott vadmadaraktól is vettünk mintát. Ezeket a madarakat ők a gyűrűzés miatt fogják be. A múlt hét folyamán negyven mintát vettek vadmadaraktól, tavaly év végétől számítva pedig összesen 320 mintát gyűjtöttek össze – közölte Kókai Roland.

A közvállalat igazgatójának elmondása szerint ugyanilyen mintagyűjtés zajlik a határ túloldalán is, Magyarországon. A gyűjtést követően vizsgálat, majd kockázatfelmérés következik, és egy eredményösszesítő tanulmány is napvilágot lát. A projekt keretében pedig olyan eszközöket is tudtak vásárolni mint a professzionális távcső, ezenkívül éjjellátó eszközöket, mocsárjáró csónakot. A projekt összege 41 millió dinár, ebből az Európai Unió támogatása 35 millió dinár.

Dr. Diana Lupulović, az újvidéki Állategészségügyi Intézet munkatársa, a BirdPROTECT egyik résztvevője szerint ezek a fertőző betegségek az elmúlt 15-20 évben ütötték fel a fejüket Európában, így Szerbiában is.

– Itt leginkább a madárinfluenza és a nyugat-nílusi vírus terjedésének lehetőségéről van szó. Ezek a betegségek nem voltak mindig ekkora mértékben jelen, mint az utóbbi évtizedekben. Ez a fajta nyomás ösztönözte a tudományos közösséget arra, hogy egyre nagyobb figyelmet szenteljen a jelenségnek és kutatásokat indítson a témában. Ezeket a vírusokat leginkább a vadon élő madarak terjesztik, és ahogyan ők is vándorolnak, úgy hordozzák magukkal ezeket a betegségeket. Mivel a környékbeli országokban, Horvátországban, Bulgáriában, Magyarországon már diagnosztizálták a betegséget, minden okunk megvan feltételezni, hogy Szerbiában is jelen van – mondta el a doktornő.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a időszak teljesen megfelel a nyugat-nílusi vírus terjedésének. Olykor halálesetek is vannak e vírus miatt, Szerbia esetében két ilyen eset volt az idén. A mintavétel során szinte mindenfajta madár, sas, hattyú, énekesmadarak, bagoly, verebek vizsgálatára sor került.