2024. március 28., csütörtök

Emléktábla és mellszobor Szeli Istvánnak

Városnapot ünnepelt Zenta – Átadták a Pro Urbe díjakat

A zentai csata 324. évfordulójára emlékezve Zenta község képviselő-testülete szombaton díszülést tartott, amelyen átadták a város legrangosabb kitüntetéseit. Szintén szombaton felavatták a 100 éve született Szeli István akadémikus, irodalomtörténész emléktábláját szülőházán és mellszobrát a Zentai Gimnázium épületében.
Ünnepi beszédet Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott, aki elégedetten állapította meg, hogy az önkormányzat, minden nehézség ellenére, sikeresen tevékenykedett az elmúlt évben. Rámutatott, hogy a célként kitűzött fejlesztéseket önerőből vagy támogatásokból tudták megvalósítani. Ilyen volt pl. a városháza felújításának harmadik fázisa, az új villanyrendőr a gróf Batthyányi Lajos és a Dózsa György utcák kereszteződésénél, valamint a most folyamatban lévő munkálatok a vasúti átjárónál. Mindezek mellett kiemelte a kis zsinagóga és a Jézus Szíve templom felújítását, és előrevetítette, hogy a Zentai Gimnázium és a Thurzó Lajos Általános Iskola teljes körű tatarozása után a Stevan Sremac Általános Iskola következik.
– Az elhangzottak összegzéseként megállapíthatom, hogy mindez a községi önkormányzat összetartó, egységes csapatával valósulhatott meg, akik a lakosság igényeit elsődleges szempontként tartják számon a tevékenységük során – mondta Czegledi.
Bemutatták a Zentáról készült imázs filmet, majd aláírták Paks és Zenta testvérkapcsolatáról szóló szerződést, amely jelentőségéről Szabó Péter, Paks polgármestere is szólt.
A díszülés legünnepélyesebb pillanataként átadták a város legrangosabb kitüntetéseit. A Pro Urbe plakettet idén a Pro Scientia Naturae Alapítványnak, valamint Fábri Gézának ítélték oda, Posztumusz Pro Urbe Életműdíjjal tüntették ki Balog Virág Lászlót, a Juventus Pro Urbe díjat pedig Fehér Miklós kapta.

Emléktábla az akadémikus zentai szülőházán (Gergely József felvétele)

Emléktábla az akadémikus zentai szülőházán (Gergely József felvétele)


Ezt követően, délben, megkongatták a Tisza-parti emlékharangot, majd a Magyar Nemzeti Tanács, az önkormányzat, valamint a helyi pártok és civil szervezet képviselői elhelyezték az emlékezés virágait a zentai csata emlékművénél.
Az ünnepség részeként felavatták a 100 éve született Szeli István emléktábláját, amelyet a szülőházánál helyeztek el. A zentai születésű akadémikust először Toldi Éva, egyetemi tanszékvezető méltatta. Beszédében visszaemlékezett az irodalomtörténész, egyetemi tanár életére, munkásságára, kiemelve a magyar tanszéken tanított tárgyait, és rámutatott, hogy ezek mindegyike igen komplex. Emellett hangsúlyozta, hogy a Szeli István akadémikusra való emlékezés a vajdasági magyar kultúra egy jeles pillanata.
Fodor István, a Magyar Szó nyugalmazott szerkesztője is megemlékezett Szeli Istvánról.
– Tudtam persze róla, hogy egykor részt vett a Zentai Füzetek és a Monográfia Füzetek szerkesztésében, bemutatta a zentai írókat is; az sem volt ismeretlen számomra, hogy még korábban a legfiatalabb igazgatója volt a főgimnáziumnak, mégsem igazán ismertem ragaszkodását a szülővárosához, véleményét az útravalóról, amivel jó esetben minden szülőhely ellátja távozni készülő fiát. Ő ugyanis az irodalmat, a művészettörténetet vagy akár a történelmet is fölülről figyelte, kellő távolságból, úgy, hogy nagyobb területre, az egészre rálásson, mert különben nem tudunk mércét szabni az értékre, esetleg besétálva a provincializmus csapdájába. Látószögének köszönhetően a tanár úr nem vált lokálpatriótává abban az értelemben, hogy a szülőhelyét minden elemében örök gyönyörűségnek vélje, szemet hunyva hiányosságai fölött – hangzott el az emlékezésben.

A száz éve született dr. Szeli István mellszobra (Gergely József felvétele)

A száz éve született dr. Szeli István mellszobra (Gergely József felvétele)

A beszédeket követően Juhász Attila, Zenta község tanácsának oktatással és művelődéssel megbízott tagja avatta fel a Szeli István szülőházánál elhelyezett emléktáblát. Az akadémikus előtti tisztelgés a Zentai Gimnázium épületében folytatódott, ahol a főbejáratnál a folyosón a róla mintázott mellszobrot leplezték le. Az eseményen mgr. Bordás Győző író, szerkesztő mondott ünnepi beszédet. Megemlékezett arról a közel 50 éves ismeretségről, amely Szeli tanár úrhoz kötötte, hiszen egykoron a zentai akadémikus egyetemi tanára volt, és ahogyan fogalmazott, nagyon jó tanár hírében állt. Később azonban Bordás lett Szeli könyveinek szerkesztője, és együtt vettek részt különféle könyvbemutatókon.
Az ünnepi műsort követően Ujházi Éva, a Zentai Gimnázium igazgatója, valamint a gimnáziumi diákparlament tagjai együtt leplezték le Szeli István mellszobrát, amely ezentúl az intézmény főbejáratánál fogadja az odaérkezőket.
Szombat délután a Zenta községbeli hagyományőrző csoportok bemutatkozásával folytatódott a városnapi ünnepségsorozat. Ezt a zentai Flamenco mazsorett csoportjainak, illetve hódmezővásárhelyi és nagyváradi vendégcsoportok fellépése követte. Este a magyarországi Minds, illetve Slobodan Vasić és zenekara, a Negro Band lépett fel. Vasárnap délután folytatódott a hagyományőrző egyesületek fellépése, majd pedig a községbeli táncklubok, a Merkur-Midnight és az M-Dance Studio produkciója következett, este pedig a JTI által szponzorált tűzijáték után Lóci játszik és a Sin Seekas zenekarok léptek fel.