2024. április 20., szombat

A képregényről mint ihletről

A hétvégén megtartották a Kreatív negyedben a 15. Újvidéki képregény víkend elnevezésű rendezvényt, amelyet meglátogatott Dalibor Rožić, a városi tanács művelődéssel megbízott tagja is.

A fesztiválon több hazai és külföldi alkotó műveit láthatták, lapozhatták át a látogatók. A rendezvény keretében több új kiadványt is bemutattak, tárlat nyílt a felújított Fabrika csarnokában, ezenkívül képregény- és lemezbörzét is tartottak a Kreatív negyed előtti szabad téren.

– A képregényre már régóta nem csupán szórakozásként tekintenek, igazi művészetté nőtte ki magát. Mindenféleképpen komoly figyelmet érdemelnek, hiszen leginkább fiatalok foglalkoznak vele, és nagyon sok művész a képregényekből szerzett ihletet világhírű alkotásaik elkészítéséhez. Az újvidéki önkormányzat üdvözli az alkotások sokszínűségét, mindenkinek teret kell adni ahhoz, hogy kifejezhesse önmagát. Az Ifjúsági Kultúrközpont mindig is hirdette az avantgárd programokat és az alternatív tartalmakat, fontos, hogy az ebbe a körbe tartozó alkotók is helyet kapjanak és kifejezhessék magukat. Boldog vagyok, hogy a Fabrika csarnok most „teljes tüdővel lélegzik”, az újvidéki önkormányzat pedig az ígéreteknek megfelelően befejezi a valamikori Kínai negyed rekonstrukcióját. Valódi kreatív negyeddé válik majd, ahol otthonra találhatnak az alkotók és a művészek egyaránt – mondta Rožić.

Obrad Škrbić, az Ifjúsági Kultúrközpont igazgatója megköszönte az újvidéki önkormányzatnak a támogatást, azt, hogy lehetővé tették a képregényekről szóló hétvége megszervezését. Hozzátette: a rendezvénynek nem csupán a képregény szerelmesei örültek meg, hanem a zene kedvelői is. – Arra törekszünk, hogy ápoljuk és hirdessük a képregénykultúrát, és természetesen a többi irányzatot is, hiszen ez a küldetésünk. Szeretnénk minél jobban hozzájárulni a városi művelődési események sokszínűségéhez, ezen belül pedig főleg a fiatal tehetségeknek szeretnénk teret adni – magyarázta Škrbić.