2024. március 29., péntek

A szüret ünnepe mint turisztikai attrakció

Pásztor István: Palicsot csak azokkal lehet felvirágoztatni, akik felépítették

A hétvégén rendezték meg a 31. szüreti napokat Palicson, amelynek keretén belül szombaton és vasárnap is egésznapos program (egyebek mellett kirakodóvásár, terménybemutató, borkóstoló, kisállatkiállítás) várta a látogatókat.
A szüreti napok ünnepélyes megnyitójának keretein belül az idén is megválasztották a szüret szépét, valamint az év borászát. A szüret szépe Adrijana Brkljač lett, míg az év borásza címet a mérgesi Nikola Skenderović érdemelte ki, aki egyebek mellett őshonos szőlőfajták termesztésével is foglalkozik. A palicsi szüreti napok nyitórendezvényén Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke, a rendezvényt szervező Palics Park Kft. igazgatóbizottságának elnöke tartott beszédet.
– A szüreti napok egyrészt magáról a szüretről és a mezőgazdaságról szólnak, másrészt ez egy turisztikai attrakció is, amely része az éves palicsi programsorozatnak, és lehetőséget ad arra is, hogy szót ejtsünk a palicsi fejlesztésekről is – mondta Pásztor István.

Pásztor István (Benedek Miklós felvétele)

Pásztor István (Benedek Miklós felvétele)

A tavalyi választásokat követő koalíciós tárgyalások során azt kértem a Szerb Haladó Párt elnökétől, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség kapjon egy szélesebb mozgásteret, és vállalhasson nagyobb felelősséget Palics fejlesztésében. Azt gondolom, hogy Palicsot nem lehet felvirágoztatni azok nélkül, akik Palicsot felépítették, illetve azok leszármazottai nélkül. Mindez nem azt jelenti, hogy ők maguk elegendőek a felvirágoztatáshoz, de nélkülük biztos nem lehet. Az elmúlt egy évben ezen az úton indultunk el, és ezen erőfeszítések első eredményei már látszanak. Nevetségesnek és talán kajánkodásra okot adónak tűnhet, de hosszú évtizedek után Palicson van két nyilvános toalett, ami fontos a turisták komfortérzete miatt. A víkendtelep homokos strandján sem meredeznek azok a magas állványok, amikre valaki kalandparkot álmodott, veszélynek kitéve az éjszaka folyamán azokra felmászó fiatalokat. Az elmúlt egy évben sikerült elérnünk, hogy ezt a megkezdett fejlesztést áthelyezzük az állatkertbe, ahol zárt körülmények között, felügyelet mellett lehet működtetni, és inkább itt van a helye, semmint a homokos strandon, arról nem is beszélve, hogy úgy kezdték építeni, hogy sem építési engedély nem volt hozzá, sem nincs összhangban azokkal a fejlesztési tervekkel, amik elfogadásra kerültek. Emellett befejeződött az akvapark tervdokumentációjának teljes körű kialakítása, engedélyeztetése, még csak pluszban mintegy 320 millió dinárt kell biztosítani ahhoz, hogy be tudjuk fejezni – fogalmazott Pásztor István, aki emellett szót ejtett a Szabadka-Szeged vasútvonal rekonstrukciójáról is, illetve azt is kifejtette, hogy a Prezident Hotel és a férfistrand között a jövőben egy magas kategóriájú hotel épülhet, amely beruházásra már van is érdeklődő.
A palicsi szüreti napok keretén belül megválasztották a szabadkai-horgosi homokvidék legjobb borát, és díjazták a legszebb terményt, a legjobb pálinkát, lekvárt, gyümölcslevet is. A vasárnap igazi családi nap volt, ahol a főzőverseny mellett vidámpark, gyermekfoglalkozások, valamint előadások is várták az érdeklődőket.