2024. április 20., szombat

Szüreti és nem csak az

Szüreti napot tartottak a hétvégén Bácsfeketehegyen – Gazdag programkínálat várta a vendégeket

Az idei évben 49. alkalommal tartották meg a bácsfeketehegyi szüreti napokat, valamint 19. alkalommal a Bácsfeketehegyi Szőlész- és Borásztalálkozót és 10. alkalommal Kun Hagyományőrző Találkozót.

A szüreti nap szombaton 9 órakor kezdődött a bácsfeketehegyi és a bácskossuthfalvi néptáncegyüttesek felvonulásával, ami a piactérnél kezdődött és megállt a Lódi pincészetben, a kerekes kútnál, Koncz Dezsőéknél és a nyári színpadon fejeződött be egy fellépéssel. A néptáncosokat a szabadkai Duhaj banda kísérete, de felléptek a bácsfeketehegyi tamburások, valamint először mutatkozott be a Kis pacsirták népi énekkar.

Ugyancsak 9 órakor kezdődött a birka paprikás főzőverseny, amire az idén 29 csapat nevezett be. Természetesen, nem a versengésről szólt az esemény, ezt tanúsítja az is, hogy versenyen kívül is rotyogott több bogrács. Egy újdonságra is sor került HUSRB/1903/31/0066 Bacrout elnevezésű IPA projektum keretén belül, ételkészítés bemutatót és kóstolót tartottak A Konok kunok gulyáslevese és kefíres fánk - ételkóstolóra elnevezéssel.

Népszerűnek bizonyult az eredeti jurta és ősi tárgyak bemutatója, valamint a gyerekeket a Bácsér Szabad Íjász Egyesület íjász és kun játék bemutatója várta. Ennek keretében egy kisebb versenyre is sor került.

A szüreti napok programjában helyet kapott a tanévnyitó ünnepi istentisztelet is, amit vasárnap tartottak meg református templomban. A tanévnyitón jelen volt De Negri Ibolya, a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának tagja.