2024. március 19., kedd

A háborúellenes mozgalom egyik vezéralakjára emlékeztek

Adán Vébel Tatić Veráról és az Adai Háborúellenes Akcióközpontról készült kiadványt mutattak be

Vébel Tatić Vera, az Adai Háborúellenes Akcióközpont vezetője halálának egyéves évfordulójára a Nők Feketében mozgalom gondozásában megjelent az Emlékezünk a háborúellenes ellenállásra – Vera Vebel Tatić és az Adai Háborúellenes Akcióközpont (Pamtimo antiratni otpor – Vera Vebel Tatić i Centar za antiratnu akciju Ada) című kiadványa, amelyet hétfőn mutattak be Adán a Vébel házaspár családi házában. A könyvbemutatón a háborúellenes mozgalmak aktivistái vettek részt, akik ezt megelőzően az adai pravoszláv temetőben lerótták kegyeletüket Vébel Tatić Vera síremlékénél.

A könyvbemutatón Vébel István, Vébel Tatić Vera özvegye és Staša Zajović, a Nők Feketében mozgalom alapítója és aktivistája köszöntötte az egybegyűlteket. Staša Zajović kiemelte, hogy a mai nap szomorú és egyben ünnepélyes pillanat is, miután Vébel Tatić Vera halálának egyéves évfordulójára emlékeznek, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a háborúellenes mozgalomban. Megjegyezte, hogy a kiadvány tisztelgés Vébel Tatić Vera és az Adai Háborúellenes Akcióközpontban tevékenykedő bátor nők és férfiak előtt, akik sokszor az életüket és az egzisztenciájukat veszélyeztetve felemelték a szavukat a szerb rezsim háborús politikája ellen a Tisza mentén.

Az adai könyvbemutató

Az adai könyvbemutató

Staša Zajović hangsúlyozta, hogy ezzel a kiadvánnyal tartoznak maguknak és másoknak is, hogy ne csak emlékezzenek, hanem megörökítsék a háborúellenes mozgalom történelmét. Rámutatott, hogy ez a kiadvány a kezdetét jelenti a megemlékezésnek a háborúellenes mozgalom 30. évfordulója alkalmából Szerbiában és Vajdaságban. A könyvbemutatón Stanyó Tóth Gizella, a mozgalom aktivistája és a Magyar Szó nyugalmazott újságírója, illetve Svenka Savić nyugalmazott egyetemi tanár beszélt még a kiadványról.