2024. március 29., péntek
SPORTBULVÁR

Autósport-karrier helyett tenisz

Az elmúlt napokban a teljes ismeretlenségből az élsport egyik ünnepelt sztárjává vált Emma Raducanu teniszezőnő, aki mindössze 18 évesen Grand Slam-tornát nyert, az ilyen fiatalon elért hatalmas sikere értékét pedig talán még tovább növeli, hogy eleinte még nem is teniszezőnek készült.

Lányok körében ritkaságszámba menően ugyanis kezdetben az autó- és motorsportok foglalkoztatták igazán.

„Nyolcéves koromban gokartokkal versenyeztem, aztán tízévesen motokrosszra váltottam. Komolyan érdeklődöm a technikai sportok iránt, de aztán végül felhagytam vele, amikor a teniszkarrierem elkezdett belendülni” – mondta Raducanu, akinek közösségi oldalán böngészve is találhatunk autósportos témájú bejegyzéseket, például arról, hogy hacsak nem akad halaszthatatlan teniszeznivalója egy tornán, semmiképpen nem hagyja ki a Formula–1-es futamközvetítést vasárnaponként.

Csupán egy héttel azt követően, hogy idén Wimbledonban a negyedik fordulóig jutva megismerte nevét a világ, Raducanu az F1-es Brit Nagydíj egyik sztárvendége volt, ahol betekinthetett a színfalak mögé, és meg is autóztatták a biztonsági autóban.

A brit lány US Openen aratott történelmi sikere aztán az autósport nagyjai számára sem maradt észrevétlen. Honfitársa, Lewis Hamilton így nyilatkozott róla az Olasz Nagydíj előtt:

„Hihetetlen volt látni a menetelését, a koncentrációját és az eltökéltségét, emellett nyilván egy kedves személyiség is. Az Egyesült Királyság és én is roppant büszke vagyok rá. Egyértelműen egy inspiráló személy, megmutatta, hogy bármi lehetséges.”

ELTULAJDONÍTOTT ÉRMEK

Ellopták Jelena Vesznyina olimpiai bajnok orosz teniszező ötkarikás érmeit moszkvai lakásából. A 35 éves játékos elmondása szerint az ismeretlen tettesek akkor törtek be hozzájuk, amikor a férjével vacsorázni voltak. Feltörték a széfet, és ékszerek mellett magukkal vitték a párosban szerzett olimpiai arany- és ezüstérmét is.

A tolvajok dolgát megkönnyítette, hogy Vesznyináék elfelejtették távollétük idejére bekapcsolni a riasztót.

Az orosz teniszező olimpiai bajnoki címet a 2016-os riói nyári játékokon női párosban szerzett, idén Tokióban pedig a második helyen végzett vegyes párosban. A duóknál korábban világelső is volt, és négy Grand Slam-tornán diadalmaskodott.

TÜNTETÉSSEL FOGADTÁK RONALDÓT

Szombaton a Newcastle ellen játszotta első mérkőzését új munkahelyén, a Manchester Unitednél Cristiano Ronaldo, a korábbi klubjához való visszatérés azonban azzal együtt sem csak pozitív emlékeket hagyott benne, hogy az ő két góljával megsegítve végül 4:1-re nyerték meg a mérkőzést.

A Level Up nevű feminista csoport ugyanis pár perccel a mérkőzés kezdete után egy repülővel egy üzenetet reptetett el az Old Trafford stadion felett, amin angolul a „Higgy Kathryn Mayorgának” szöveg állt.

Az üzenet egy több mint tíz évvel ezelőtti botránnyal kapcsolatos, amikor az említett hölgy ellene elkövetett nemi erőszakkal vádolta meg Ronaldót. A portugál mindvégig tagadta a vádakat az egy évtizede húzódó jogi eljárások során, és bár egy 375 000 dolláros kártérítést ki is fizetett Mayorgának, a hölgy továbbra is azon dolgozik, hogy bizonyítsa igazát.