2024. március 29., péntek
FORMULA-1

Kilenc év után nyert a McLaren!

A tavalyi versenyhez hasonlóan ismét váratlan eredménnyel ért véget a Formula–1-es Olasz Nagydíj, amelyen tarolt a McLaren, Daniel Ricciardo három év után tért vissza a dobogó tetejére, Max Verstappen és Lewis Hamilton pedig a kavicságyban összeakadva végezték.

Silverstone után Monzában próbálták ki idén másodszor a sprintkvalifikációs formátumot, a rövid verseny pedig nem bővelkedett eseményekben, így egyre többen kérdőjelezik meg a szükségességét.

További zavart okozott a rendszerben, hogy hiába nyerte meg Valtteri Bottas pénteken az időmérőt, szombaton pedig a sprintet is, motorcsere miatt mégis a mezőny végéről rajtolt vasárnap.

A pole-ba így Verstappen állt, őt és a sprinten visszaeső Hamiltont pedig a remeklő két McLaren választotta el a rajtrácson. A start aztán máris szokatlan látványt hozott, hiszen Daniel Ricciardo a második helyről az élre lőtt, s először vezetett egy versenyen azóta, hogy 2018-ban távozott a Red Bulltól.

Az ausztrált Verstappen, mögöttük Lando Norrist Hamilton szorongatta, a döntő fordulat mégis a bokszban jött el, ahol a kerékcsercserékben leggyorsabbnak számító Red Bull szerelőgárdája hibázott, a holland 11 másodpercig állt, s pont annyira esett vissza, hogy pár körrel később épp egymás mellé kerüljenek a bokszból kihajtó Hamiltonnal.

A két rivális egyike sem engedett a szűk első sikánban, így elkerülhetetlen volt a páros idei második látványos csattanása: a kerekek összeértek, Hamilton a pályán kívülre csúszott, Verstappen autója pedig a Mercedes tetején landolt – mindkettőjük versenye véget ért.

Az addig is jól álló McLaren helyzete így lett csak igazán rózsás: a biztonsági autó után megtáltosodó Bottas és a pályaelhagyásért időbüntetést kapó Sergio Pérez sem tudott előzési közelségbe kerülni, így a wokingiak kettős győzelmet szereztek, méghozzá a csapathoz idén csatlakozó, Norristól eddig többnyire elmaradó Ricciardo vezetésével.

Ez volt az ausztrál 8. futamgyőzelme, a McLaren számára pedig története leghosszabb nyeretlen sorozata ért véget: 2012 óta először tudtak futamot nyerni.

Az Olasz Nagydíj végeredménye: 1. Daniel Ricciardo (McLaren) 1:21:54,365, 2. Lando Norris (McLaren) +1,7 másodperc hátrány, 3. Valtteri Bottas (Mercedes) +4,9, 4. Charles Leclerc (Ferrari) 7,3, 5. Sergio Pérez (Red Bull) +8,7 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Verstappen 226,5 pont, 2. Hamilton 221,5, 3. Bottas 141, 4. Norris 132, 5. Pérez 118 stb.

Csapatok: 1. Mercedes 362,5, pont, 2. Red Bull 344,5, 3. McLaren 215, 4. Ferrari 201,5, 5. Alpine 95 stb.

MOTOGP

ELSŐ SIKER AZ ÓRIÁST LEGYŐZVE

Egy gigászi csatáról marad emlékezetes az Aragóniai Nagydíj, ahol a Ducati tűnt a leggyorsabb technikának, ám alaposan megnehezítette a dolgukat Marc Márquez, aki visszatérése óta az óramutató járásával ellentétes irányú pályákon emlékeztet leginkább régi önmagára, hiszen a túlsúlyban lévő balkanyarok miatt kevésbé terheli sérült jobb karját.

A pole-ból a már többször is az első győzelme küszöbén járó Francesco Bagnaia rajtolt, s azonnal besorolt mögé Márquez, aki végig közelről üldözte, de támadásba csak az utolsó három körben lendült.

Márquez elismeréssel adózott Bagnaia előtt (Fotó: Beta/AP)

Márquez elismeréssel adózott Bagnaia előtt (Fotó: Beta/AP)

A Ducati egyenesbeli előnye miatt a spanyol a kanyarokban próbálkozott, a leintésig összesen hét alkalommal bújt be Bagnaia mellett a belső íven, ám minden alkalommal túlságosan lesodródott az ívről a kijáratnál, így az olasz azonnal visszaállt az élre, s végül a legkeményebb ellenfél ellen védekezve nyert először a MotoGP-ben. Fabio Quartararo csak 8. lett, de pontelőnye így sincs veszélyben.

A Yamahával rossz viszonyban szakító Maverick Viñales csak két futamot hagyott ki, máris visszatért a mezőnybe az Apriliával – az új technikával azonban csak 18.-ként zárta első versenyét.

Az Aragóniai Nagydíj végeredménye: 1. Francesco Bagnaia (Ducati) 41:44,422, 2. Marc Márquez (Honda) +0,6 másodperc hátrány, 3. Joan Mir (Suzuki) +3,9, 4. Aleix Espargaró (Aprilia) +9,2, 5. Jack Miller (Ducati) +11,9 stb.

A világbajnokság állása: 1. Quartararo 214 pont, 2. Bagnaia 161, 3. Mir 157, 4. Zarco 137, 5. Miller 129 stb.

WRC

ÉSZAKI SZÁRNYALT A DÉLI TEREPEN

Csupán két futammal az első után megszerezte második futamgyőzelmét is a rali-világbajnokságon a 20 éves Kalle Rovanperä, aki szombat reggel óta uralta görögországi murvás terepet a naptárba nyolc év után visszatért Akropolisz Ralin.

A hétvége során olykor száraz, olykor vizes pályán zajlott a verseny, a finn azonban mindenféle körülmények között utolérhetetlen volt, s végül több mint 40 másodperccel győzte le legközelebbi üldözőjét, Ott Tänakot is. Sébastien Ogier a harmadik hellyel tovább növelte eddig is tetemes előnyét a tabellán, miután Elfyn Evans és Thierry Neuville műszaki gondokkal küzdve csak a 6. és 8. helyen értek be. Még három verseny van hátra a szezonból.

Az Akropolisz Rali végeredménye: 1. Kalle Rovanperä (Toyota) 3:28:24,6, 2. Ott Tänak (Hyundai) +42,1 másodperc hátrány, 3. Sébastien Ogier (Toyota) +1,11,3, 4. Dani Sordo (Hyundai) +3,01,0, 5. Gus Greensmith (Ford) +5,45,0 stb.

A világbajnokság állása: 1. Ogier 180 pont, 2. Evans 136, 3. Neuville 130, 4. Rovanperä 129, 5. Tänak 106 stb.