2021. október 24., vasárnap
PILLANTÁS A MÚLTBA

Középkori pecsétgyűrű

A tárgy a Szabadkai Városi Múzeum kirakatában tekinthető meg

A Szabadkai Városi Múzeum Pillantás a múltba elnevezésű projektje keretén belül az érdeklődők kéthetente más és más műtárgyat tekinthetnek meg a múzeum gyűjteményéből. A tárgyakat a múzeum bejáratának jobb oldalán levő, külön erre a célra kialakított kirakatban láthatják az érdeklődők.

Ezen kezdeményezés lehetővé teszi a lakosságnak, hogy különleges tárgyakat tekintsenek meg, és egyben a múzeumnak is lehetősége adódik bemutatni gyűjteményei sokszínűségét, olyan tárgyakat, melyek jelenleg nincsenek kiállítva a kiállításainkon. A kiállított tárgyak történelmi és kulturális körülményeiről a mellettük levő képernyőn olvashatnak az érdeklődők. A projekt lehetővé teszi, hogy egyedülálló módon közelítsünk meg egyes tárgyakat a múzeum gyűjteményéből.

A Kardot szorító kéz fejmotívumú pecsétgyűrű e hó 26-áig megtekinthető a múzeum kirakatában.

A Szabadkai Városi Múzeum Régészeti osztálya középkori gyűjteményének kiemelt részét képezik az ún. pecsétgyűrűk. Az ékszerek pecsételésre szolgáló részét különböző motívumok díszíthetik, így gótikus stilizált betűk, állatok, geometrikus díszítőelemek, vagy Szűz Mária a kis Jézussal, illetve bármely címer, ami funkcionális díszítőelemként is megjelenhet a gyűrűfejen.

A feketicsi homokbánya feltárásakor egy, az utóbbi csoportba tartozó gyűrűt találtak az elhunyt személy jobb kezének egyik ujján.

A bronzból kiöntött masszív gyűrű fejrészén látható egy kéz, amely egy kardot tart. A központi motívumtól oldalirányban található egy bevésett csillag és egy félhold. A kéz, amely egy kardot tart, a legfelsőbb hatalom és katonai fölény jelképe.

Az ilyen típusú gyűrűk széles körben elterjedtek a Kárpát-medencében a 15–16. században.