2024. április 25., csütörtök

„Nagyon sok esélyt kaptam”

Miroslav Čangalović-díjjal motiválják a legtehetségesebb szólóénekeseket – Kiss Tamás bariton az egyik kitüntetett

Több mint 90 operaszereppel írta be magát a zenetörténetbe Miroslav Čangalović (Glamoč,1921– Belgrád, 1999), aki a hazai és az európai operaszínpad egyik leghíresebb basszusának számított. Negyvenéves szólókarrierje során 3000 koncerten 500 szerzeményt adott elő.

Róla emlékeztek meg immár harmadik alkalommal a Miroslav Čangalović Napokon, a Szerb Nemzeti Színház, a Matica srpska és a Glamočko kolo egyesület szervezésében. 
A Miroslav Čangalovićról  készített monográfiát – amely szerzője Nemanja Softićdr. Ira Prodanov és ddr. Vitkay-Kucsera Ágota egyetemi tanárok méltatták. A Čangalović születésének 100. évfordulója alkalmából megtartott ünnepségen, amelyen Mirjana Čangalović, a nagy operaénekes leánya is beszélt, részleteket vetítettek Nada Savić rendező legújabb, Vek doajena opere  (A híres operaművész százada ) c. filmjéből. Ezt követően pedig Luka Jozić újvidéki, Milan Obradović pancsovai és Kiss Tamás nagykikindai szólóénekeseknek ünnepélyesen átnyújtották a Miroslav Čangalović-díjat. Ők a Čangalović-napok zárórendezvényén Bosznia-Hercegovinában, a  Glamoči Népegyetemen ünnepségén is énekeltek a közönségnek.

A legfiatalabb díjazott Kiss Tamás. A nagykikindai születésű szólóénekes a nagybecskereki Josif Marinković Zeneiskola elvégzése után került az újvidéki Isidor Bajić Középfokú Zeneiskolába, hogy ének-hangszeres szakon szólóéneklést tanuljon mgr. Marta Balaž tanárnőnél. 2018 óta az Újvidéki Művészeti Akadémia Muzikológia és Etnomuzikológiai Tanszéken tanul. Részt vett a 2020. évi Vitkay Kovács Vera Nemzetközi Énekversenyen, ahol a férfiak mezőnyében díjazott lett. Tavaly és idén országos és nemzetközi énekversenyeken ért el kiemelkedő eredményeket, emellett elnyerte a Melanija Bugarinović-alap ösztöndíját. Hugo Wolf dalairól írt dolgozatával pedig kiérdemelte a 2020/2021-es tanév legjobb tudományos szakdolgozatokért járó egyetemi díszoklevelet.

A szakmabeliek megtapsolták, amikor a Miroslav Čangalović-díj átvétele előtt Kiss Tamás baritonénekes a Szerb Nemzeti Színházban elénekelte Milan Prebanda Pala je rosa c. szerzeményét, W. A. Mozart Figaró házassága operájából Figaró Non più andrai... c. áriáját, Gaetano Donizetti Don Pasquale c. operájából dr. Malatesta Bella siccome un angelo (Olyan szép, mint egy angyal) kezdetű áriáját.  

Mit jelent számodra a Čangalović-díj?

– Miroslav Čangalović 1999-ben hunyt el, én meg abban az éven születtem. Meghallgattam régebbi zenei felvételeit, és néha újra belehallgatok ezekbe, mert tényleg egyéni hangszíne volt. Olyan basszus volt, ami manapság ritka. Örülök, hogy megpályázhattam a nevével fémjelezett díjat, és hogy el is fogadták a pályázatomat.

Remélem, ez a díj, azonkívül, hogy nekem sokat jelent, ahhoz is hozzájárul, hogy egyre több szakmabeli felfigyel rám.

Amikor megbeszéltük az interjút, éppen németórára készültél...

– Az iskolában angol nyelvet tanultam, később olaszt, most pedig a német nyelvtudás megszerzésén fáradozom. Nagyon sok opera német nyelvű, és legvalószínűbb, hogy a jövendőbeli kollégáim közül sokan németek lesznek. A nyelvtudás előnyt jelent. Az olaszt is tanultam, hogy minél jobb legyen a kiejtésem, és hogy jobban megértsem az olasz operairodalmat. 

Miben gazdagodtál a nyári operaiskolában, Écskán?

– Több tanárnő foglalkozott velem és a többi fiatal énekessel. Elsősorban Violeta Radaković tanárnő, aki a belgrádi zeneakadémián tanít szólóéneket, és Nataša Jović Trivić mezzoszoprán, aki a belgrádi Nemzeti Színház operatársulatának állandó tagja. Az écskai Kaštel szállodában tíz nap alatt öt koncerten léptem fel tizenegynéhány szerbiai és egy montenegrói fiatal szólistával. Ebben az operaiskolában kaptam egy nagy esélyt, illetve új bizonyítási lehetőséget. Január-februárban ugyanis sikertelenül jelentkeztem videóval arra a pályázatra, amelyet ugyanaz a Zenei-opera-színházi Szervezet (Muzička-operska-teatarska organizacija) hirdetett meg, amely az említett nyári képzést is megszervezte. A nyári operaiskolában azonban a szakemberek élőben hallották, hogyan éneklek. Nagyon örülök, hogy sikerült megváltoztatnom a véleményüket: a gálaesten átnyújtották az operaiskola legjobb fiatal részvevőjének szánt oklevelet, és ezzel lehetővé tették, hogy utólag csatlakozzak a 2023-ig tartó Opera: Past, Present, Perfect! nevű nemzetközi projektumukhoz, amelynek keretében már elkészült Stanislav Binički Na uranku c. operája. Emellett több készülő operában nyújt majd számomra fellépési lehetőséget az oklevél. Mesterképzést végzett énekesekkel, neves hazai és külföldi karmesterekkel, neves operaénekesekkel, neves tanárokkal dolgozhatok együtt. 

Szorgalmasan tanultam, és sikeresen vizsgáztam a zeneakadémián. Negyedéves hallgatóként izgatottan várom az előadásokat. Hálás vagyok ezért az évért, amelyben a nehézségek ellenére eredményesen dolgoztam. Nagyon sok esélyt kaptam a Miroslav Čangalović-díjjal és azzal, hogy az említett nemzetközi operaprojektumhoz csatlakoztam – mondta a Kiss Tamás muzikológia szakon tanuló baritonénekes, az Európa Kollégium kollégistája, aki a Čangalović-díj átvétele után fényképezkedett le dr. Vesna Aćimović egyetemi tanárnővel és mgr. Marta Balaž tanárnővel. Ahogy mondta, nekik köszönheti ezt a sikerét is.