2024. április 24., szerda

Újraindult Benjámin Netanjahu korrupciós perének tárgyalása

Három hónapig tartó szünet után folytatódott hétfőn Benjámin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök, a jobboldali Likud párt elnöke, a parlamenti ellenzék vezetője korrupciós perének tárgyalása - jelentette az izraeli média.

A jeruzsálemi körzeti bíróság hétfői tárgyalási napján folytatják az első tanú, Ilan Jesua, a Walla hírportál volt igazgatója meghallgatását, illetve az angolszász bírósági gyakorlatot követő, keresztkérdéses tanúmeghallgatását.

Jesua a legsúlyosabb vádpontnak tekintett 4000-es aktában, a Walla hírportál korrupt médiabefolyásolási ügyében tanúskodik. Az ügyészség vádirata szerint a volt kormányfő és családja a kéréseivel és követeléseivel éveken át rendszeresen befolyásolta az akkoriban legnépszerűbb portál hírközlését, cserébe Netanjahu gazdasági kedvezményeket adott a hírportál tulajdonosának, az Elovics házaspárnak.

A volt kormányfő az ügyészség szerint ezen ügyletekben visszaélt hivatalával, amikor 2014 és 2017 között miniszterelnökként és hírközlési miniszterként is szolgált.
Jesua megőrizte, majd átadta a rendőrségnek az Elovics családtól kapott utasításokat és kéréseket, amelyek a miniszterelnöktől és közvetlen környezetétől származtak, és amelyekben olykor azt is leírták, hogy milyen gazdasági előnyök függtek a kérések teljesítésétől.


Először fordult elő Izrael történelmében, hogy hivatalban lévő miniszterelnököt vesztegetéssel vádoltak, ráadásul a hivatali ideje alatt elkövetett korrupció miatt. Benjámin Netanjahu tagadja, hogy bármilyen jogsértést követett el, és azt állítja, hogy az ellene felhozott vádak koholtak, politikai puccskísérlet áldozata, amelyben részes a helyi média, a rendőrség és az ügyészség is.