2024. április 20., szombat

Görögország új járványtani intézkedéseket vezetett be

Az országban hétfőn új járványtani intézkedések léptek életbe, amelyek március 31-ig érvényesek - írja a B92 hírportál.

Az új rendelkezések értelmében a beoltatlan személyeknek hetente kell koronavírus-tesztet végezniük, a fedett helységekbe való belépés előfeltétele pedig az oltási igazolás, vagy pedig a negatív teszt.

A legújabb előírások szerint a magán- és közszférában dolgozóknak, akik nincsenek beoltva és a betegségből való felépülésről sincs igazolásuk, hetente kell koronavírus-tesztet végezniük.

Hetente két koronavírus-tesztet kell elvégezniük azoknak, akik az egyetemeken, az idegenforgalomban, az éttermekben, a kávézókban dolgoznak, valamint az egyetemistáknak is.

A teszteléseket magánintézményekben végezhetik el, a 10 eurós áron, egyedüli kivételt az iskolákban tanulók képezik, akiknek biztosítva van az ingyenes szolgáltatás.

A beoltatlan személyek is beléphetnek a mozikba, színházakba, múzeumokba és az edzőtermekbe is, ha 48 óránál nem régebbi negatív gyorstesztet mutatnak fel, az intézmények pedig eldönthetik, hogy kizárólag csak beoltott polgárokat fogadjanak be az épületbe.

A védőmaszkok viselése továbbra is kötelező minden fedett és közterületen. A repülőgéppel, hajóval, vonattal, vagy autóbusszal történő utazás alkalmával is szükséges lesz minden 12 évnél idősebb személynek a 48 óránál nem régebbi negatív gyorsteszt, az oltási igazolás, vagy pedig a koronavírusból való felépülésről szóló bizonylat is.