2024. április 18., csütörtök

Szombattól újból számlás nyereményjáték

Naponta ötvenezer boríték érkezik

Szeptember 18-ától ismét bárkire rámosolyoghat a szerencse, aki részt vesz a Vedd el a számlát, és nyerj! nyereményjátékban, szombaton ugyanis indul az őszi forduló. A négy éve tartó számlás játék a kormány elképzelése szerint az árnyékgazdaság visszaszorítását hivatott szolgálni. Hogy a többi erre irányuló intézkedéssel együtt mennyire sikerült csökkenteni a feketézést, azt az év végén összegezik, de bizonyos változásokat máris jelez az a tény, hogy a játékra beérkező számláknak több mint a felét kisboltokban adták ki. Legutóbb 2017-ben végeztek felmérést az árnyékgazdaság jelenlétéről, és akkor azt mutatták ki, hogy a 2012-től eltelt 5 év alatt 6 százalékkal sikerült csökkenteni az illegális gazdálkodást.

Ivan Radak, a Helyi Gazdaságfejlesztési Nemzeti Tömörülés (NALED) munkatársa közölte, az adóelkerüléssel működő rejtett gazdaságban hatalmas pénz forog, az összeg hétmilliárd euróra tehető, ami a bruttó hazai termék (GDP) 15,4 százalékának felel meg. „Ennyibe kerül az összes most épülő autópálya, de úgy is mondhatnánk, 5 évig fedezhetnénk belőle az összes egészségügyi munkás fizetését, ha ez a pénz az államkasszába került volna.”

A számlás nyereményjátékra tavaly beérkezett nyugták 100 millió euró áfát tartalmaztak. Tekintettel arra, hogy az idén eddig milyen mennyiségű boríték érkezett Belgrádba, valószínűleg ezúttal sem lesz kisebb a számlákon kimutatott áfa értéke. Zoran Đorđević, a Szerbiai Posta igazgatója azt mondja, ahogy közeledik az őszi forduló kezdete, egyre több a küldemény, naponta mintegy 50.000 borítékot továbbítanak a fővárosba. Szeptember 6-áig 6.739.785 számlás boríték érkezett. Továbbra is küldhetik a legkevesebb 100 dinár értékű pénztárgépszámlákat vagy a bankkártyás fizetést igazoló nyugtákat, és mint korábban is, egy-egy borítékba tízet kell tenni, de nem keverve, hanem elkölönítve a két fajtát. Az őszi fordulóban 6 húzás lesz, ismét gépkocsik, lakások találnak gazdára.

Mint ismeretes, díjazzák azokat az önkormányzatokat is, melyekből a legtöbb boríték érkezik. A tavaly legjobbnak bizonyult 9 legjobb község között 5 vajdasági volt: Palánka, Kúla, Pancsova, Szenttamás és Verbász, ezek összesen 180 000 eurót kaptak helyi, közhasznú beruházásokra. A pénzt játszóterek, óvodák, sportpályák stb. építésére, felújítására költötték, de volt, ahol úgy döntöttek, mentőkocsit vesznek belőle. Tavaly Vranje volt a győztes. Egyébként becslések szerint az évek óta tartó nyereményjátéknak köszönhetően a szerbiaiak egyharmada rendszeresen elveszi a boltban vagy másutt kapott nyugtát.