2024. március 29., péntek

A Daimler hatalmas végkielégítést kínál dolgozóinak

A németországi székhelyű Daimler AG járműgyártó vállalat az elmúlt időszakban számos átszervezésen ment keresztül. Egyrészt a cégcsoport az idén két új, független vállalatra szakad: a Mercedes Benz gépkocsikat és kombikat fog gyártani, a Daimler Truck pedig kamionokat és autóbuszokat. A vállalat ezenkívül klímasemlegessé szeretne válni 2039 előtt, ezért a közeljövőben átállna az elektromos autók gyártására. Az átalakulás azonban hatalmas költségekkel jár, így a gépkocsigyártónak takarékoskodnia kell, ami azt jelenti, hogy a jövőben egyre kevesebb alkalmazottra lesz szüksége – írja a Večernji list.

Csupán 6 német gyárban 20.000 munkavállalót bocsáthatnak el. Ola Kallenius, a Daimler igazgatója tavaly egy önkéntes távozási programot jelentett be.

Egy olyan, 40-es évei elején járó mérnök, aki az egyetem után érkezett a vállalatba akár 400.000 eurós végkielégítést is kaphat; 3500 alkalmazott már élt is a lehetőséggel. A cég szóvivője kiemelte, ide nem tartoznak a nyugdíjba vonult munkavállalók, különben ez a szám sokkal magasabb lenne.

Nincs azonban mindenki elragadtatva ezzel a lehetőséggel. Nem kérünk végkielégítést – nyilatkozták a német médiának a Daimler untertürkheimi üzemének a dolgozói. Elmondásuk szerint a cég vezetői inkább további fejlesztésekre fordítják a pénzt, a vállalat ugyanis jelenleg nyereséges, így a munkásoknak a távozása nem tenne jót.