2024. március 28., csütörtök

Terem-e hektáronként 4-5 tonna kukorica?

Közép-Bánátban nagy problémát jelent a szárazság

A szárazság arra figyelmezteti a mezőgazdasági termelőket, hogy még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a locsolásra. Az időjárási viszontagságok miatt a vetőmagfajták változtatásán is érdemes elgondolkozni – hangzott el a nagybecskereki Mezőgazdasági Szakszolgálat szakembereinek az őszi betakarítás előtt megtartott határszemléjén.

A hektáronként hét tonnás búzatermés átlagos volt, az őszi betakarítás azonban a közép-bánáti gazdáknak már nem sok jót ígér. Az első eredmények azt mutatják, hogy kevesebb termett napraforgóból, a legnagyobb visszaesés pedig a kukorica hozamában várható. Szerencsére a betegség nem rontott nagymértékben a kilátásokon, de a szakemberek arra figyelmeztetik a gazdákat, hogy tárolás esetén minél nagyobb mennyiségben távolítsák el az üszkös, gombás magot.

– Közép-Bánát legnagyobb területén – mintegy 80 ezer hektáron – kukoricát vetettek és hamarosan kezdődik a kukorica törése. A tavaszi kiadós esők és a jelentős nedvességtartalom ellenére mégis egyértelmű, hogy száraz évünk lesz. Jól megjegyeztük a 2012., a 2015., a 2017. évet, és most itt van 2021 is. Ez már nem kevés egy tízéves időszakra – mondta Zorica Rajačić, a nagybecskereki Mezőgazdasági Szakszolgálat szakmunkatársa.
Slobodan Ćurčin becskereki termelő száz hektáron gazdálkodik, melynek 70 százalékán kukoricát, a többin pedig búzát termel. Szerinte a kukorica hozama átlagon aluli lesz. A 4-5 tonnás hektáronkénti átlaggal már elégedett lenne.

A napraforgó hozama is kisebb (Kecskés István felvétele)

A napraforgó hozama is kisebb (Kecskés István felvétele)

– Megérné locsolni, de ez nálunk kivitelezhetetlen. A legnagyobb gond az, hogy ehhez nincsenek csatornák, sem csatornarendszer az egész határban. Ez a legnagyobb problémánk – közölte a gazda.

Az elmúlt évek tapasztalata viszont azt mutatja, hogy csak az intenzívebb locsolással lehet enyhíteni a szárazság negatív következményein.

– Titkárságunk jövőre is folytatja a locsolórendszerek kiépítésének a támogatását, amire 370 millió dinárt, vagy esetleg még ennél is nagyobb összeget biztosítunk. Ezt az irányvonalat folytatjuk a következő időszakban is. Az idei év is megmutatta, hogy az időjárási körülményekkel más módon nem küzdhetünk – nyilatkozta Ljiljana Petrović, a Tartományi mezőgazdasági titkárság titkársegédje.

Közép-Bánát az ország legnagyobb napraforgó-termesztő vidéke. Az idén 41 ezer hektáron vetették el. Folyamatban van a cséplése és az átlaghozam hektáronkénti három tonna.