2024. március 29., péntek

A Dunatáj Kupa mindenkié

Minden előzetes várakozást felülmúlt az első Dunatáj Kupa népszerűsége, hangulata és közösségi ereje.

A Dunatáj Egyesülés az egykori, '70- es, '80- as évekre jellemző, labdarúgó Dunatáj kupaversenyek mintájára kezdeményezte a Dunatáj Kupa jelenkori változatának megszerzését a nyugat-bácskai civil szervezetek körében. Az ötletet nagy lelkesedéssel fogadták az illetékesek. Az eseményre szeptember 11- én, Kupuszinán és Zomborban került sor.

Hangulatkép a horgászversenyről (L. Móger Tímea felvétele)

Hangulatkép a horgászversenyről (L. Móger Tímea felvétele)

Délelőtt volt horgászverseny a kupuszinai Süllő Sporthorgász Egyesület székhelyén, és agyaggalamb lövészet, a zombori Trap nevű sportlövő klub szabadtéri pályáján.

Az ügyességi játékok a kupuszinai futballpályán zajlottak. A civil szervezetek csapatainak tagjai olyan fantázianevekkel ellátott versenyszámokban mérkőztek, mint a Bezdáni vízpumpa, Szelek szárnyán, Lufi szeánsz, Staro gvožđe kupujem, Rázd meg, rázd meg jól..., Vigyázz a tojásodra.
A jó hangulatú játékos verseny első helyezettje, győztese a zombori VMSZ csapata lett, második a kupuszinai Süllő Sporthorgász Egyesület csapata, harmadik pedig a bezdáni Önkéntes Tűzoltó Testület.

A kupagyőztesek, a zombori VMSZ csapata (L. Móger Tímea felvétele)

A kupagyőztesek, a zombori VMSZ csapata (L. Móger Tímea felvétele)

A gyerekcsapatok mérkőzésén elsők a bezdáni kajakos fiúk, második a bezdáni kajakos lányok csapata, a harmadik és negyedik helyen pedig a kupuszinai gyerekcsapatok végeztek.

Péter István, a Dunatáj elnöke elmondta, aki csak résztvett ezen a közösségi ünnepen, az nyertes. Kapott és adott valamit, amely a nyugat-bácskai magyarság javát szolgálja. Továbbá hangsúlyozta:
– A civil találkozók alkalmával fogalmazódott meg, hogy a Szent István napi- kenyérszentelő ünnepségen kívül más, közvetlenebb összejövetelre, találkozóra is szükség volna, annak érdekében, hogy a nyugat-bácskaiak, a különböző civil szervezetek tagjai személyesen is találkozzanak, épüljenek egymás társaságában. A Dunatáj Kupa alkalma erre ad lehetőséget. Úgy gondolom, hogy sajnálhatják, akik nincsenek jelen, ugyanis egy gyönyörű napot tölt együtt a tizennyolc csapat, amelynek tagjai jelen vannak. Reménykedem benne, hogy akik egyéb elfoglaltság miatt most nincsenek körünkben, jövőre ezt a rendezvényt részesítik majd előnyben. A tény, hogy a Dunatáj Kupát újjáélesztettük, annyiban fontos, hogy annak idején is az akkori vezetők érezték, hogy a magyarok lakta települések lakosainak szüksége van egy külön fórumra, ahol a magyarság együtt szórakozhat, ismerkedhet. A jelenlegi rendszerben is úgy érezzük, hogy kiemelten fontosak ezek a közösségi találkozók- hallottuk a Dunatáj elnökétől.

Hangulatkép az agyaggalamb lövészetről (L. Móger Tímea felvétele)

Hangulatkép az agyaggalamb lövészetről (L. Móger Tímea felvétele)

Az esemény ünnepnek számított a faluban és Nyugat-Bácska szerte. Létrejöttét segítették a kupuszinai Vadászegyesület, a Horgászegyesület, az Önkéntes Tűzoltó Testület, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület tagjai, de utánozhatatlan lángosukkal jelen voltak a bezdáni nyugdíjasok és kiemelten lelkes szervezői tevékenységgel a bezdáni Önkéntes Tűzoltó Testület tagjai is.