2024. április 25., csütörtök

Tinifesztivál New Yorkban

Női egyesben teljesen felborult a papírforma, a tíz legjobb közül például csak a fehérorosz Arina Szabalenka járt címközelben, a világelső Barty, a két címvédő, Oszaka és Andreescu és még egy seregnyi esélyesnek hitt lány pedig nagyon lemaradt, és a US Open döntőjébe két tini, a 19 éves kanadai Leylah Fernandez és a novemberben 19 esztendős brit Emma Raducanu jutott be.

A balkezes Fernandez a páratlan New York-i sorozatához (Oszaka, Kerber, Szvitolina) péntekre virradó hajnalban a második kiemelt Szabalenkát adta hozzá, és a ranglistán a 73. helyről, 46-ot javítva, feljött a 27.-re. Fernandez lehetne Kanada második Grand Slam-bajnoka, két évvel Andreescu 2019-es New York-i bravúrját követően.

A másik meccsen a ranglista eddigi 150. helyezettje, aki három győzelemmel a selejtezőn át jutott a főtáblára, ott már hat győzelmet aratott. A negyeddöntőben az olimpiai bajnok Belinda Bencicet, a múlt éjjel pedig a görög Marija Szakarit győzte le, és 118-at javítva feljött a ranglista 32. helyére. A döntő pontjai Fernandezt a 19., Raducanut a 23. pozícióra röpítenék.

Raducanu minden idők első selejtezős döntőse a nagy tornákon, és győzelmével összeállt a 22 év utáni első tinidöntő. Legutóbb ugyanis 1999-ben Serena Williams és Martina Hingis vívtak serlegmeccset ugyancsak a US Openen. Raducanu továbbá három brit női csúcsot döntött meg. 44 év után ő az első GS-döntős, 62 év után a legfiatalabb brit GS-döntős, és 53 év után a US Open első női döntőse.

Az éjjel New Yorkban a férfi egyes elődöntője volt műsoron. Előbb Danyiil Medvegyev és Felix Auger-Aliassime csatáztak, majd Novak Đoković és Alexander Zverev következtek.

NEW YORK. – A US Open elődöntőjében, nők: Raducanu–Szakari 6:1, 6:4, Fernandez–Szabalenka 7:6, 4:6, 6:4.

KARLSRUHE. – A női torna 2. fordulójában: Bondár–Frech 6:3, 6:3, Gálfi–Bara 6:4, 6:3.

BANJA LUKA. – A challenger 2. fordulójában: Topo–Szacsko 6:1, 3:6, 7:6.

FRÝDEK-MÍSTEK. – A női ITF-torna 2. fordulójában: Udvardy–Sisková 6:0, 6:4.

LEIRIA. – A női ITF-torna 2. fordulójában: Kostić-Stevanović–Moratelli 6:2, 4:6, 6:3.