2021. október 28., csütörtök
MEGEMLÉKEZÉSEK A TERRORTÁMADÁS 20. ÉVFORDULÓJÁN

Biden: Ne csak az erőnk példájával, hanem a példánk erejével is mutassunk utat!

A hagyományoknak megfelelően a Világkereskedelmi Központ (WTC) terrortámadásban lerombolt ikertornyai helyén megépített emlékműnél, helyi idő szerint reggel 8 óra 46 perckor – az első eltérített repülőgép becsapódásának pillanatában – kezdődött a megemlékezés szombaton New Yorkban a 2001. szeptember 11-ei merényletek 20. évfordulóján.
Az al-Kaida 19 terroristája 2001. szeptember 11-én eltérített négy kereskedelmi repülőgépet az Egyesült Államok területén. Kettőt közülük a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyaiba vezettek, egy repülőgép a védelmi minisztérium, a Pentagon arlingtoni épületébe csapódott. A negyedik eltérített gép, amelynek vélhetően egy másik washingtoni célpontot szemeltek ki (a Kongresszus épületét, vagy a Fehér Házat), az utasok ellenállása miatt a pennsylvaniai Shanksville-nél zuhant le. A történelem legvéresebb merényletsorozatában csaknem háromezren vesztették életüket.

Az ikertornyok helyén épült emlékhelyen (Fotó: AP via Beta)
Az ikertornyok helyén épült emlékhelyen (Fotó: AP via Beta)

Az emlékezés harangjának megszólaltatása után felolvasták a támadásban elhunyt valamennyi áldozat nevét. A Nemzeti Szeptember 11. emlékműnél tartott megemlékezésen részt vett Joe Biden jelenlegi, Barack Obama és Bill Clinton korábbi amerikai elnök, valamint házastársaik is.
Biden New Yorkba, Virginiába és Pennsylvaniába is elutazott, hogy a húsz évvel ezelőtti terrortámadás mindhárom helyszínén részt vegyen a megemlékezésen, de beszédet egyik helyen sem mondott. Pénteken, egy a Fehér Ház által közzétett, előre rögzített videóüzenetben az elnök nemzeti egységre szólította fel az amerikaiakat.
„Számomra ez szeptember 11. központi üzenete. (...) Az egység a legnagyobb erősségünk. Az egység nem azt jelenti, hogy ugyanazt kell hinnünk, de tisztelnünk kell egymást és ezt a nemzetet" – fogalmazott Biden. „Ez a feladat áll előttünk, hogy ne csak az erőnk példájával, hanem a példánk erejével is mutassunk utat. És tudom, hogy meg tudjuk tenni" – tette hozzá.
A Pentagonban szombaton az ottani támadások 184 halálos áldozatára emlékeztek. Napkeltekor felvonták az amerikai nemzeti lobogót a védelmi minisztérium épületének nyugati oldalán, ahol az American Airlines 77-es járata becsapódott az épületbe.
Lloyd Austin védelmi miniszter a megemlékezésen – amelyen részt vett Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke is – azt mondta: „Nemcsak arra emlékezünk, hogy kik voltak az elesett társaink, hanem a közös küldetésükre is. Emlékezünk közös elkötelezettségükre azzal kapcsolatban, hogy megvédik köztársaságunkat, és hogy egyenesen szembenéznek az új veszélyekkel."
A tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy az Egyesült Államoknak „gondoskodnia kell arról, hogy minden amerikai honfitársunk tudja és megértse, mi történt szeptember 11-én. Felelősségünk emlékezni. Kötelességünk megvédeni a demokráciát" – tette hozzá Austin.
A Pennsylvania állambeli Shanksville mellett található nemzeti emlékhelyen, a United Airlines 93-as járatán elhunyt 40 ember tiszteletére családtagok és meghívott vendégek tartottak megemlékezést szombaton, ahol az „emlékezet harangjainak" megszólalásakor felolvasták az utasok és a repülőgép személyzetének neveit.

Bruce Springsteen is fellépett a New York-i emlékmúzeumnál tartott ceremónián (Fotó: AP via Beta)
Bruce Springsteen is fellépett a New York-i emlékmúzeumnál tartott ceremónián (Fotó: AP via Beta)

A megemlékezésen részt vett George W. Bush is, aki a terrortámadások idején volt az Egyesült Államok elnöke. Bush beszédében szintén az egységre helyezte a hangsúlyt. „A szeptember 11-ei támadásokat követő hetekben és hónapokban büszke voltam arra, hogy egy elképesztő, ellenálló, egységes népet vezethetek. Ami Amerika egységét illeti, azok a napok távolinak tűnnek" – fogalmazott a volt elnök.
„Magyarázatok és megoldások nélkül jöttem. Csak azt tudom elmondani, amit láttam. A megpróbáltatás és gyász napján azt láttam, hogy emberek milliói ösztönösen megragadják a szomszédjuk kezét, és összefognak egymással. Ezt az Amerikát ismerem" – tette hozzá.
Kamala Harris alelnök a 93-as járat lezuhanásánál felállított emlékműnél arról beszélt: az áldozatok egyszerre megtestesítik a hősiességet, az egységet és a bátorságot. Az alelnök szerint az amerikaiaknak emlékezniük kell szeptember 11-ére, de egyszerre a jövőbe is kell tekinteniük. „A jövőbe is kell tekintenünk. Mert azt hiszem, hogy ők negyvenen is ezért küzdöttek – a jövőnkért" – fogalmazott Harris.