2024. április 19., péntek

Bevezethetik a covid-igazolványt

Brnabić: Egyre összetettebb a járványügyi helyzet országunkban

Készülünk a covid-igazolványok bevezetésére, néhány nap múlva végső döntés is születhet az alkalmazásukról – mondta Ana Brnabić kormányfő az országos válságstáb mai ülését követően, amelyen az új dokumentum bevezetését és az oktatás megszervezését taglalták a kormány képviselői és a járványügyi szakértők.

Az ülést a fertőzöttek számának rohamos növekedése miatt hívták össze. Az elmúlt időszakban ugyanis napi hat ezer körül alakult az újonnan regisztrált betegek száma. A fertőzöttek 80 százaléka 60 év alatti, és minden harmadik beteg 20 évnél fiatalabb – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Brnabić. Elmondta azt is, hogy Szerbiában 2.821.060 személy kapta meg legalább az első adagot a rendelkezésre álló védőoltások közül. Ez a lakosság 52,2 százalékát jelenti. A koronavírus elleni vakcinák második adagját 2.707.594-en vették fel, azaz a lakosság 50,1 százaléka, a harmadik adagot viszont ez eddigiekben 318.858 személy kapta meg (a lakosság 6 százaléka) – sorolta az adatokat a kormányfő.

Brnabić ismét kiemelte, hogy a koronavírust kizárólag a védőoltással tudjuk leküzdeni. Ugyanakkor szükség van az ellenőrzések szigorítására is, hisz a lakosok nem tartják be az olyan járványügyi rendelkezéseket, amilyenek a maszk viselése zárt térben, vagy az 500 személytől nagyobb összejövetelek megtartása a válságstáb engedélye nélkül – mondta. A kormányfő kiemelte, hogy először a felügyelősségekkel tárgyalnak, majd csak ezt követően döntenek a covid-igazolvány bevezetéséről. Az új dokumentum felmutatását először az olyan helyiségekben kötelezik, ahova nem okvetlenül szükséges belépniük a polgároknak: éjjeli szórakozóhelyeken, bárokban, kávézókban és vendéglőkben ellenőrzik majd a vendégek védettségét. Kiemelte, hogy a covid-igazolványt nem kérik majd a kiskereskedelmi üzeletekben, viszont fokozatosan alkalmazhatják majd színházak és mozik látogatásán is. Ezzel az intézkedéssel Szerbia csak azokat a járványügyi rendelkezéseket követi, amelyeket már számos európai ország alkalmaz – hangsúlyozta a kormányfő.

A válságstáb tehát lényegében nem változtatott az eddig is érvényben levő intézkedéseken, elrendelte azonban a maszk viselésére és a tömeges összejövetelekre vonatkozó rendelkezések ellenőrzésének szigorítását. Az oktatás megszervezésével kapcsolatban továbbra is az az álláspontjuk, hogy a gyerekeknek iskolába kell járniuk, és csak végső esetben kell átérni az online tanításra.