2024. március 28., csütörtök

Budapest a Halászbástya kivilágításával emlékezik

A Halászbástya fehér kivilágításával emlékezik Budapest a szörnyű tragédiára, amikor 20 évvel ezelőtt a New York-i World Trade Center ikertornyaiba csapódott az al-Kaida terrorszervezet által eltérített két utasszállító - írta Budapest főpolgármestere közösségi oldalán szombaton.

Karácsony Gergely kiemelte, hogy generációja életében kevés olyan történelmi jelentőségű pillanat volt, amely így beleégett volna a kollektív tudatba.
Felidézte: a támadássorozat 2977 ártatlan áldozatot követelt, nemcsak a Word Trade Centerben elpusztult civilek és tűzoltók életét, de két másik eltérített járat utasaiét és személyzetéét is. Ezek egyike a Pentagonra, az amerikai védelmi minisztérium épületére zuhant, míg a másik, a Fehér Ház felé tartó gép - miután az utasai minden bizonnyal visszafoglalták a terroristáktól - egy Pennsylvania állambeli mezőn csapódott földbe.

A húszéves évforduló különösen szomorú aktualitása, hogy az Egyesült Államok 9/11-es támadások után indított afganisztáni háborúja éppen az elmúlt napokan az ókonzervatív, emberi jogokat lábbal tipró talibán újbóli hatalomra kerülésével ért véget.

„De ma, 9/11 huszadik évfordulóján ne a történtek politikai következményein borongjunk - noha okunk volna erre -, csupán emlékezzünk meg magunkban a terror áldozatairól, akiknek az életét idő előtt kioltotta a sötét, sehova nem vezető gyűlölet” - hangsúlyozta Karácsony Gergely.

Kiemelte, hogy a támadás után hat nappal Bush amerikai elnök beszédet tartott a Washingtoni Iszlám Központban, ahol egyebek mellett ezt mondta: „a terror arca nem az iszlám arca. Az iszlám nem erről szól. Az iszlám béke. Ezek a terroristák nem a békét képviselik. Ők a gonoszt és a háborút képviselik. Amikor az iszlámra gondolunk, egy olyan hitre gondolunk, amely egymilliárd embert tölt el megnyugvással. Amely fivérekké és nővérekké teszi emberek százmillióit, mindenfajta etnikumhoz tartozó embereket”.

A főpolgármester mindenkit arra bíztat, ez jusson eszébe, amikor azt látja, hogy egyének, pártok, kormányok az iszlámra, a kereszténységre vagy bármelyik egyéb vallásra hivatkozva más vallásúak ellen szítanak.

Semmilyen vallás nem igazol erőszakot, gyűlölködést, kirekesztést. Akik mást állítanak, nem a vallásukat, hanem a politikai céljaikat követik - tette hozzá.