2024. április 26., péntek

Magyarországra érkezett a konstantinápolyi pátriárka

I. Bartolomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka péntek reggel háromnapos látogatásra Magyarországra érkezett.
Az ortodox egyházak között tiszteletbeli elsőséget élvező Konstantinápolyi Egyeteme Patriarchátus feje délben találkozott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel, majd délután Erdő Péter bíborossal, esztergom-budapesti érsekkel.
„Soha nem állt szemben egymással a keleti és a nyugati kereszténység Magyarországon, hanem egymást mindig megbecsülte és elismerte" – hangsúlyozta a találkozón Semjén Zsolt.
A miniszterelnök-helyettes felidézte, 2000-ben a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus szentnek ismerte el Szent István királyt, az 1054-es nagy egyházszakadás óta az államalapító uralkodó az első közös szentje keletnek és nyugatnak.
I. Bartolomaiosz a találkozón azt mondta, nagyon szoros kapcsolat fűzi össze a magyar államot és az egyetemes patriarchátust: egyesít bennünket Szent István király.
Emlékeztetett, hogy körülbelül 20 évvel ezelőtt saját kezűleg hozta el Magyarországra azt a hivatalos dokumentumot, amely a keleti szentek sorába iktatta I. István királyt.
Elmondta azt is, örömére szolgál, hogy a következő napokban újra láthatja Ferenc pápát, akivel nagyon szoros és baráti a kapcsolata. I. Bartolomaiosz három napos látogatása utolsó programjaként részt vesz az eucharisztikus kongresszust lezáró szentmisén, az úgynevezett statio orbison, amelyet Ferenc pápa mutat be a Hősök terén.