2024. április 25., csütörtök

Danica Popović: Az emberek félnek, mert rendkívül keveset keresnek

Danica Popović, a Gazdaságtudományi Egyetem professzora kijelentette, hogy a jelenlegi körülmények között, ahogy a polgárok jelenleg keresnek, nehezen lehet ökológiai, vagy politikai témákról beszélni – írja az N1 hírportál.
Kihangsúlyozta, hogy a bevétel megnövelése érdekében meg kell növelni az aktivitásokat, vagyis szükséges új vállalatokat nyitni. Szavai szerint ilyen módon sok uniós ország, mint Szlovákia, vagy Írország is jelentősen megnövelte a polgárainak az életszínvonalát.
Elmondása szerint a szerbiai polgárok félnek, rendkívül keveset keresnek és csak nagyon kevés ember kap az átlagbérnek megfelelő összeget.
Az emberek 20 és 30 ezer dinár közti béreket kapnak. Ilyen körülmények közt már nem tudnak nagy dolgokról gondolkodni, vagy arról, hogy hogyan fognak élni – hangsúlyozta ki Popović.
Hozzátette, hogy kellene valaki, aki mindig emlékeztetné őket arra, hogy jobban is élhetnének.

Siniša Mali pénzügyminiszter Danica Popović kijelentéseire reagálva elmondta, hogy az országban a bérek az év végéig 618 eurót fognak kitenni, június hónapban ez az összeg 65.070 dinárt tett ki.
Jelenleg az átlagfizetés tekintetében elsők vagyunk a régióban, míg néhány évvel ezelőtt a negyedik helyen álltunk. A minimálbér január 1-től 35.012 dinár lesz. A nagyobb fizetéseket pedig pontosan az új munkahelyek megnyitásával értük el, amely téren szintén vezető helyen állunk a régióban – mondta a pénzügyminiszter.
Szavai szerint az infrastruktúra fejlesztésébe való beruházás az utóbbi néhány évben mintegy 100 millió eurót tett ki, emellett a GDP is megnövekedett, amely a tavalyi esztendőben 5,4 százalékos volt.