2024. április 23., kedd

Leoni gyár nyílt Kraljevóban

Ötezer polgár kaphat munkát a német vállalatban

Aleksandar Vučić államfő Kraljevóban járt, ahol először egy 1972-ben épült, majd nemrégiben felújított Atlétikai Stadionban tett látogatást.

Az elhanyagolt állapotban lévő létesítményt 2018-ban újították fel. A köztársasági és a helyi önkormányzat 180 millió dinárt fektetett be a stadion újjáépítésébe és új pályájába, ahol immár nemzetközi atlétikai versenyeket is rendezhetnek.

A Kraljevo és más környező városok és települések képviselőivel folytatott beszélgetése során Vučić rámutatott, hogy a Čačaknál épülő autópálya nagy jelentőséggel bír Kraljevo és a környék számára.

A Moravai korridorról szólva elmondta, még nagyon sok a tennivaló, a Kraljevo melletti Lađevci településen található Morava Repülőtér kapcsán pedig elárulta, hogy öt-hat vonalon közlekednek majd a gépek, Isztambulba, Szalonikiba, Tivatba és Németország kisebb repülőtereire utazhatnak majd a polgárok, ott pedig a svájci vagy az ausztriai gépre szállhatnak át az utasok.

Vučić úgy fogalmazott, Szerbiára egyre nagyobb nyomás nehezedik. Emlékeztetett arra, hogy amikor 2014-ben miniszterelnök lett, Szerbia volt a negyedik a régióban a béreket tekintve, az országban volt a legmagasabb a munkanélküliségi ráta és az államadósság, ma pedig ezeken a területeken az első helyen áll.

Az elnök később a Leoni cég kraljevói gyárának megnyitóján is jelen volt. A létesítménybe mintegy 60 millió eurót fektettek be, a vállalatban pedig 5000 munkást foglalkoztatnak majd.

Vučić a gyárban tett látogatása során elmondta, hogy ez Szerbia legnagyobb Leoni-gyára, ugyanis az országban összesen négy vállalatuk működik. Rámutatott, a Leoni Szerbia legnagyobb külföldi munkaadója. 2023-ig 5000 embert foglalkoztatnak majd a Leoniban, az államfő pedig arra kérte a német vállalat képviselőit, hogy amennyiben lehet, akár 6000 embert is foglalkoztassanak a gyárban és növeljék a dolgozók bérét. Az üzemben kábeleket gyártanak majd a Mercedes-Benz számára.