2024. április 25., csütörtök

Pénzt csalnak ki a bankszámlákról

A Raiffeisen bank figyelmezteti az ügyfeleit, hogy internetes csalók veszélyeztetik a számlaegyenlegeiket. A virtuális térben megbúvó szélhámosok ugyanis a bank nevében e-mailt küldenek a magánszámlák tulajdonosainak, amelyben egy link által az adataikat kérik. Ezt azzal a fenyegetéssel indokolják, hogy a kért személyes adatok nélkül leblokkolják a számláikat. A hamis üzenetet annak érdekében küldik, hogy pénzt emeljenek le az áldozataik bankszámláiról – áll a bank közleményében.

Ugyanitt kiemelik azokat a részleteket is, amelyekről felismerhető a hamis üzenet, amelynek a „Verifikacija nije završena” tárgyi elnevezést adják. Emelett az is gyanút kelthet, hogy a küldők ugyan „Rbb” jelzést használnak, ám az e-mail címükben olyan bolgár jelzések szerepelnek, mint a „.bg”. De megeshet az is, hogy a hamis e-mail rbb.rs vagy info[@]rolraiffesenmoja.com jelzéssel érkezik. Az üzenet azonban minden esetben tartalmaz olyan linkeket amelyeket a „log in sada” vagy a „Možete deblokirati svoj nalog klikom ovde!” szöveggel láttak el a csalók. Ezek a linkek nem a bank rendszeréhez vezetnek – emelik ki a közleményben.

A bank rendszerfenntartói kérik az ügyfeleiket, hogy ne válaszoljanak a csalók hamis üzeneteire, mert azok visszaélnek a személyes adataikkal és pénzt emelhetnek le a számláikról.