2024. április 20., szombat

Mától ismét kötelező a maszk viselése az iskolákban

Országszerte negyven önkormányzatban térnek át az online oktatásra

Az oktatási és az egészségügyi miniszterek, valamint a Batut Közegészségügyi Intézet vezetőjének ajánlására hétfőtől a diákoknak és a tanügyi dolgozóknak ismét maszkot kell viselniük az idő alatt, míg az iskolákban tartózkodnak. Eddig ugyanis a beoltott tanárok és az éppen nem felelő diákok levehették a maszkot, a járványügyi helyzet rohamos romlása miatt azonban újra életbe léptették a védőintézkedést – írja a szerb közmédia.

Az általános és középiskolák már pénteken megkapták a határozatot a döntésről, amelyben kiemelik, hogy a koronavírus delta variánsa gyorsabban és könnyebben terjed, így azoknál is kiválthat tüneteket, akik már felgyógyultak betegségből vagy pedig felvették a védőoltást.

Hétfőtől ugyanakkor az ország 40 önkormányzatában áttérnek az online tanításra az oktatási intézmények. Ezeken a településeken a középiskolás diákok csak távoktatásban hallgathatják az órákat, a hetedik és nyolcadik osztályos tanulók viszont egy napot az iskolában töltenek, majd egyen otthonról követik a tanárok utasításait, a fiatalabbak esetében viszont két csoportra osztják ismét az osztályokat. Ezt az oktatási modellt Vajdaságban két településen alkalmazzák holnaptól: Alibunáron és Magyarcsernyén. A többi helyi önkormányzat iskolájában a zöld modell szerint szervezik meg az oktatást.

Az idei tanévre vonatkozó oktatási modellek aktuális használatáról részletesen beszámoltunk ITT.