2024. április 25., csütörtök

Hármas ikreket is tisztté avattak

Vučić: Büszke vagyok, hogy ilyen emberek lépnek be a hadseregünkbe

A Szerb Hadsereg ma sokkal erősebb és felszereltebb, mint néhány évvel ezelőtt volt – jelentette ki ma Aleksandar Vučić elnök azon a tisztavató ünnepségen, amelyen a Katonai Akadémia és a Katonai Orvosi Akadémia Orvostudományi Karának 139 kadétját avatták fel ma Belgrádban.

– Saját gyárainkban készítjük a fegyvereket és vásároljuk is azokat. Többet veszünk, mint valaha, de nem azért, mert háborúzni akarunk, hanem azért, mert másokat el akarunk risztani a háborútól. Sok kihívással állunk szemben, s biztos vagyok benne, hogy sikerül megőriznünk a békét és a stabilitást – hangsúlyozta Vučić, aki az alhadnagyok kitüntetéseinek átadásán kiemelte: büszke, hogy ilyen gyerekek lépnek be a hadseregünkbe.

A szerb államfő ugyanakkor fizetésemelést is ígért a katonáknak, akik között egy hármas ikerpár is felsorakozott. A Racković fivérek 1998. április 20-án születtek, mindössze néhány perc különbséggel. Mladen Racković, a fiúk apja elmesélte, hogy először nem is vették komolyan, amikor az ikrek előálltak az ötlettel, hogy katonák lesznek, mert nincs ennek hagyománya családjukban. „Kiskoruk óta sportolnak, s talán a sportszellem és a hazájuk iránti szeretet késztette őket erre” – mondta a büszke apa.

Aleksa, Nikola és Đorđe a tisztavatót követően szétválnak, hiszen mindenki csatlakozik saját egységéhez. „Nehéz erről beszélni. Talán számukra nehezebb lesz, hiszen eddig mindig együtt voltak, a gimnáziumban és az akadémián is, s egymásra támaszkodtak. Mi pedig csak hétvégén látjuk őket, ami nem könnyű” – mesélte az ifjú tisztek anyja, Gordana.

A kérdésre, hogy aggódnak-e amiatt, hogy a fiaik katonának álltak, Mladen azt válaszolta, erre nincs okuk.