2024. március 29., péntek

Közös múlt, közös jövő

Átadták a lengyel repülőgép legénységének állított emlékművet Zentán

Cikkünkhöz fotógaléria kapcsolódik, amely itt érhető el

Ma délelőtt Zentán a Népkertben felavatták azt az emlékművet, mely a Lengyel Köztársaság Művelődési, népi örökség és sport minisztériuma szervezésében és támogatása révén készült el és kapott helyet a Tisza-parti városban főhajtásként azoknak a lengyel pilótáknak az emléke előtt, akik 1944. szeptember 10-én Zenta térségében hősi halált haltak küldetésük teljesítése közben.

Gergely József felvétele

Gergely József felvétele

Az átadási ünnepségen jelen volt Małgorzata Gosiewska, a Lengyel Parlament alelnöke, Rafał Perl Lengyelország rendkívüli és meghatalmazott szerbiai nagykövete, Pintér Attila Magyarország rendkívüli és meghatalmazott szerbiai nagykövete, Mirko Janić, a Munkaügyi, Foglalkoztatási, Harcos és Szociálpolitikai Minisztériumának államtitkára, Pásztor István Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának elnöke, Csallóközi Eszter Magyarország szabadkai főkonzulja, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Czegledi Rudolf Zenta község polgármestere, több nagykövetség katonai attaséja, valamint a meghívott nagykövetségek további munkatársai, a szerbiai lengyel intézmények és a tiszaszentmiklósi lengyel közösség képviselői.

Gergely József felvétele

Gergely József felvétele

Az egybegyűlteket elsőként Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere köszöntötte, és elmondta, hogy a felállított emlékmű közös munka eredménye a lengyel nagykövetséggel és további együttműködésekben gondolkodnak.

Rafał Perl Lengyelország szerbiai nagykövete köszöntőjében szintén arra mutatott rá, hogy nem csak a múltunk közös, hanem a jövőt is közösen kell elképzelnünk és megköszönte Zenta város vezetőségének, hogy társ volt az emlékmű felállításában.

Gergely József felvétele

Gergely József felvétele

Małgorzata Gosiewska, a Lengyel Parlament alelnöke terjedelmes történelmi áttekintőt adott, és arról biztosította a jelenlévőket, hogy Lengyelország segíti Szerbiát az európai integrációs úton és hangsúlyozta, hogy máris sok közös projektben vesz rész a két ország.

Pásztor István arról beszélt, hogy az emlékmű ugyan múltbeli pillanatnak állít emléket, amelynek dátuma egybeesik a zentai csata emléknapjával, ugyanakkor a jelenről is szól. Úgy fogalmazott, hogy az emlékűállítás a szabadságról, a hazaszeretetről és a szuverenitás megőrzéséről szól, ugyanakkor mindez nem valósulhatott volna meg, ha nincs az itt élő népek között tisztelet, megbocsájtás, emlékezés, amelyek nélkül nem lenne értelme a holnapnak.

Gergely József felvétele

Gergely József felvétele

– Mindannyiunknak nagyon fontos ez a mai nap, és felnézünk a Lengyel Köztársaságra azért, ahogyan viszonyul elhunyt katonáihoz, és ahogyan viszonyul a szabadsághoz – mondta.

A köszöntők után a jelenlévők koszorút helyeztek el az 1586-os lengyel különleges repülőszázad elesett tagjainak emlékét őrző emlékműnél.