2024. április 24., szerda

Zenta ünnepel

Gazdag városnapi programok

Az idén szeptember 6-a és 12-e között rendezik meg Zenta város ünnepét. A szervezők igyekeztek színes programot összeállítani, amelyek közül mindenki megtalálja a kedvére valót.

A rendezvénysorozathoz tartozott a Mementó – Rendszerváltó Filmek Fesztiválja is, amely ma ér véget. A hagyományos városnapi programok pénteken, szombaton és vasárnap zajlanak. Pénteken 10 órakor kerül sor a Népkertben található lengyel emlékmű ünnepélyes leleplezésére. 17 órától a Szent Mihály arkangyal pravoszláv templomban gyászmisét szolgáltatnak a zentai csatában elhunyt áldozatok emlékére. 18 órától tartják a városnapi kiállítás megnyitóját a Városi Múzeumban, ahol az idei évben magyarkanizsai, zentai és adai régészeti leleteket tekinthetnek meg az érdeklődők. 19 órától irodalmi estre kerül sor a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központban, a vendég Vlada Arsić író, újságíró, szerkesztő. A pénteki napot koncertek zárják a sportcsarnok előtti nagyszínpadon, ahol először a Folkbeat zenekar, majd pedig az Ulbert Blues együttes szórakoztatja a közönséget.

A szombati napon, Zenta napján kerül sor a hivatalos programokra. 9 órától a pavilonban a Tisza Menti Fúvósok hangversenyét hallgathatjuk meg, majd 10 órakor kezdődik a községi képviselő-testület díszülése, ahol aláírják a Zenta és Paks testvérvárosi kapcsolatáról szóló szerződést, valamint átadják a város nyilvános elismeréseit. Ezt követően a Tisza-parti emlékműnél megkongatják az emlékharangot, és megkoszorúzzák a zentai csata emlékművét. 13 órától felavatják Szeli István akadémikus emléktábláját a házánál, majd 15 órától a Zentai Gimnázium udvarában leleplezik a mellszobrát.

A hivatalos, ünnepi programokkal egy időben több sportesemény is zajlik. 9 órától a teniszpályán tartják meg a zentai és a hódmezővásárhelyi teniszezők 35. találkozóját. Szintén ebben az időben rajtol el a tájfutóbajnokság, amelyet a Zentai Rendőrség Független Szakszervezete rendez meg évről évre a „Sporttal a kábítószer ellen” mottóval. Ugyanebben az időben a városközpontban elkezdődik a városnapi kincskereső helyismereti vetélkedő.
A szombat délutáni programokat a sportcsarnok előtti téren tartják. 15 órakor megnyílik az édes utca, ahol édességeket és kézműves csokoládékat mutatnak be, emellett elkezdődnek a gyermekprogramok is. 16 órától színpadra lépnek Zenta község hagyományőrző csoportjai, majd 17 órától a Flamenco táncklub mazsorettcsoportja kápráztatja el a közönséget egy fergeteges táncbemutatóval. A fellépést megelőző felvonulásban közreműködik a Tisza Menti Fúvószenekar.

A nap hátralevő része a koncerteké lesz. 18 órától az Aleksandar S. Vujić Hangversenyteremben komolyzenei koncertre várják az érdeklődőket, ahol Pamela Kiš Ignjatov szoprán énekesnő lép fel. Lent a sportcsarnok előtti nagyszínpadon 20 órától a The Minds zenekar, majd 22 órától Slobodan Vasić és a Negro Band lép fel.
Vasárnap 9 órakor kezdődik a Zenta-kupa elnevezésű horgászverseny a Tisza-parton, és ugyanekkor rajtol a nemzetközi örömíjászverseny is a Népkertben.
A programok délután a sportcsarnok előtt folytatódnak. 15 órától ismét hagyományőrző csoportok bemutatkozását tekinthetik meg, majd 16 órától formációstánc-bemutatóra kerül sor, amelyben fellépnek a Merkur-Midnight tánccsoportjai, majd 17 órától egy pörgős hiphopműsort mutat be az M Dance Studio.
A rendezvénysorozat zárónapján sem maradnak el a koncertek. 20 órától a Giovani Artisti vonósnégyes előadását hallhatják, 21 órától a magyarországi Lóci Játszik nevű együttes lép fel, a napot pedig a vajdasági Sin Seekas zenekar bulija zárja.

Ezúttal sem marad el a tűzijáték, amelyet az idei évben a sportcsarnok mellől lőnek a magasba. Erre vasárnap 20.45-kor kerül sor.
A rendezvény főtámogatója Zenta Község Önkormányzata, a zentai JT International Rt.