2024. április 16., kedd

Az átoltottak kétharmada újra oltatkozik

A zentai egészségház oltópontján naponta 50–70 harmadik dózist adnak be – Ne halogassa senki az első védőoltás felvételét!

Az egészségügyi minisztérium az eUprava portálon keresztül értesítette mindazokat a polgárokat, akik több mint hat hónappal korábban már felvették a koronavírus elleni védőoltás második adagját, hogy jelentkezhetnek a harmadik vakcina felvételére is. Zentán az egészségház első emeletén kialakított oltóponton két hete már folyamatosan adják be a jelentkező polgároknak a koronavírus elleni védőoltás harmadik dózisát.

Az egészségház oltópontján munkanapokon 8 és 10 óra között várják azoknak a jelentkezését, akik a harmadik dózis felvétele mellett döntöttek. Természetesen azokat is várják, akik még csak az első adag védőoltás felvétele mellett döntöttek, hiszen még nagyon sokan vannak a Tisza-vidéken is, akik nem szánták rá magukat a veszélyes és újból terjedőfélben lévő koronavírus elleni vakcina beadatására. A Sinopharm kínai gyártmányú védőoltásra jelentkezők azonnal megkaphatják a vakcinát.

Aki a Pfizer oltóanyagot igényli, előre jelezze ebbéli szándékát, hogy az egészségházban az oltásra jelentkezők közül ki tudjanak alakítani hatos csoportokat, mivel egy ampulla védőoltásból hat injekciót tudnak beadni. A felbontott ampullákat néhány órán belül fel kell használni, nem tárolhatók hosszabb időn át, ezért van az, hogy a napi oltatkozók száma ebben az esetben osztható kell, hogy legyen hattal.
A zentai egészségház munkatársa, Lőrinc Csongor kérésünkre elmondta, hogy a már átoltott, tehát mindkét dózist felvett zentai polgárok sorra jelentkeznek a harmadik, kiegészítő vakcina felvételére is.

Az átoltottak kétharmada igényli a harmadik vakcinát

Az átoltottak kétharmada igényli a harmadik vakcinát

– Az eddigi tapasztalatok alapján mondhatjuk, hogy a koronavírus elleni védőoltás második dózisát fél évvel ezelőtt felvevő polgárok nagyobb része, mintegy 70 százalék újra jelentkezik nálunk, hogy a harmadik védőoltással kiegészítse, megerősítse immunrendszerét a koronavírussal szemben. Az egészségház oltópontján naponta 50–70 harmadik dózist vesznek fel az emberek. Nagyjából egyforma arányban igénylik a kínai Sinopharm és a Pfizer vakcinát. Sajnos az első vakcinára jelentkezők száma alacsony. Habár augusztus közepéig többen is jelentkeztek a fiatalabb korosztályokból, hogy mégis be szeretnének oltatkozni. Az oltási igazolásra a munkahelyen, az iskolai oktatásban, a kollégiumi elhelyezéskor és az élet számos egyéb területén szükség van. Nagyon jó lenne, ha minél többen úgy döntenének, hogy felveszik a koronavírus elleni vakcinát, hiszen napról napra tapasztaljuk, hogy az új, fertőzőbb vírustörzsek mind több embert betegítenek meg, nem beszélve a vírushordozók számának drasztikus növekedéséről – mondta Lőrinc Csongor.