2024. március 28., csütörtök

Middlesex

A Szerb Nemzeti Színház társulatának kivitelezésében nemrégiben bemutatott,  Retteg a kapus a tizenegyestől (Golmanov strah od penala) című előadás után a színészcsapat új előadást készít, Jeffrey Eugenides Middlesex című művét fogják színpadra vinni. Ezt az előadást Jovana Tomić rendezi, egy gyermekkorában kislányként nevelt hermafroditáról szól. A főszereplő tinikorában ébred rá testének eltéréseire a vele egyidős lánykákhoz képest, majd ezt követően férfiként éli az életét.

Jeffrey Eugenides Amerikában élő, görög bevándorlókról ír regényében, három nemzedék életét mutatja be, köztük a hermafroditaként született kislányét-kisfiúét is. Jovana Tomić rendező szerint a színdarab az identitás kérdést dolgozza fel alaposan, választ ad arra, hogy mi minden tartozik a személyiséget meghatározó tényezők közé. Szól a társadalmi közegről, a politikai környezetről, a kulturális ismertetőjegyekről, azaz sablonokról is, amelyek születésünkkor belénk idegződnek, vagy ránk erőszakolják őket. A készülő színdarab az emberi testet és a testhez fűződő fogalmakat is tabuként közelíti meg, azaz érezteti a nézővel azt, hogy az emberi testtel kapcsolatos kérdések még manapság is kellemetlenek tudnak lenni.

– A regény rétegezve, ugyanakkor szellemes módon, de mégis élesen szól az egyén igényéről azon jog irányában, amely lehetővé teszi számára a szabad választást. A kínos kérdést egy család történetén keresztül taglalja – mondta a rendező. A darabot Bojana Milanović, Branislav Jerković, Molnár Zoltán, Draginja Voganjac, Sonja Isailović, Aleksandar Sarapa, Tijana Marković, Aljoša Đidić, Dimitrije Aranđelović, Vukašin Ranđelović és Mia Simonović viszik majd színre, a bemutatót október végére tervezik. 

Idénynyitás a Szerb Nemzeti Színházban

A Szerb Nemzeti Színház a 161. idényét Giusseppe Verdi – Aida című operájával nyitja meg szeptember 15-én, szerdán. A 19.30-kor kezdődő előadást a zeneszerző eredeti elképzeléseinek megfelelően a szabad ég alatt, a Péterváradi vár falai között tartják meg, több mint 350 résztvevő lesz a színpadon. Az idény megnyitásával kapcsolatos tudnivalókat ma ismertetik a Péterváradi várban, a sajtókonferencián részt vesz többek között Dalibor Rožić, a Városi Kulturális Tanács tagja, Radovan Jokić művelődési államtitkár, Dragana Milošević tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségi titkár, dr. Zoran Đerić, a Szerb Nemzeti Színház vezetője, valamint Aleksandar Stankov, a Szerb nemzeti Színház operájának igazgatója is.