2024. április 19., péntek

Lényeglátó tájfestészet

Rögök, babák, blues és Figaró – Megnyílt Zsáki István retrospektív kiállítása

A községnapi ünnepi rendezvények sorában Topolya Község Múzeumában csütörtökön este megnyílt Zsáki István festőművész retrospektív kiállítása. A megnyitóra egy különleges zenés-táncos műsor keretében került sor a Topolyán élő és alkotó festő tisztelőinek körében.

A Human Document címet viselő kiállítás a múzeumként működő egykori Kray-kastélynak az utóbbi hónapokban megújult emeleti termeit tölti ki: a művész több korszakából mintegy félszáz, főként nagy méretű alkotás látható, a kezdetektől egészen a legújabb olajfestményekig.
Nem volt szokványos a megnyitó azért sem, mert a hangulatos zene mellett, amelyet a ContraBayando együttes szolgáltatott, Péter László képzőművész és Fenyvesi Ottó író videóüzenetben köszöntötte a mestert, és méltatta több évtizedes munkásságát, Sava Stepanov művészettörténész viszont betegség miatt nem tudott jelen lenni a rendezvényen. A méretes festmények között néhány meghatározó gondolat is olvasható művészeti szakíróktól, pályatársaktól, amelyek eligazítást nyújtanak Zsáki művészetében.

A városnap alkalmával megnyíló tárlat első programját a Raičević Alapfokú Balettiskola növendéke, Kalina Šarčević adta elő, Csajkovszkij Csipkerózsikájából a kék madár variációt, Natalija Raičević osztályából, majd a balettiskola kreatív csapata a ContraBayando együttessel a Summertime c. dalra adtak elő kortárs mozgást Katarina Horvat koreográfiájával. Ezzel a dalválogatással is Zsáki Istvánnak kedveskedtek a kiállítás szervezői, ugyanis ismert tény, hogy nagyon szereti a blueszenét. A dal és a tánc után finom italok és figaró süti várta a kiállításmegnyitó népes közönségét a múzeum Harkai termében.

Zsáki István Topolyán született 1942-ben, a pristinai főiskolán végezte tanulmányait. Alapító tagja a bácskossuthfalvi 9+1, a szabadkai Bucka Gányó művésztelepnek, tagja a Vajdasági Képzőművészek Egyesületének. A Topolyai Művésztelepet 2007-től 2020-ig vezette. Számos képzőművészeti díj tulajdonosa. Pályája kezdetén, a hatvanas években a lírai absztrakció jellemezte, ezután figurális, ún. babás korszak következett. Később áttért a tájfestészetre, amely vonalak, struktúrák, jelek egyvelege. Jelenleg csendélet korszakában termések, rögök, szövegfoszlányok jelennek meg kiterített síkjain.

A kiállítás, amely a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács és Topolya község támogatásával valósult meg, egészen 2022 februárjáig, Zsáki István, vagy ahogyan sokan nevezik a mestert, Figaró nyolcvanadik születésnapjáig látogatható. Szenti Lilla és Klájó Adrián kurátorok elmondták, hogy a következő hónapokban több programot, játékos kreatív múzeumpedagógiai foglalkozást is szerveznek majd a visszatekintő kiállítás kapcsán.