2024. április 25., csütörtök

Megnyílt az Expo Topolyán

A hétvégén több mint kétszázötven kiállító mutatkozik be, a kis kézműves és házi termékeket előállítóktól a nagyvállalkozásokig a topolyai Piac Közvállalat csarnokában és parkolójában. Az Expón egész Szerbiából, Vajdaságból, Magyarországról is vannak kiállítók és vendégek egyaránt. Pénteken délután Pásztor István, a tartományi parlament és a VMSZ elnöke nyitotta meg a mezőgazdasági és gazdasági kiállítást. Alkalmi beszédében kiemelte, hogy Topolya mostanára vásárvárosi tekintélyt szerzett, hiszen már tizenhetedik alkalommal szervezik meg sikeresen az Expót. Kitért Szerbia, valamint a vajdasági ipar kiváló gazdasági eredményeire, illetve a kiváló szerb–magyar kapcsolatokra.

A rendezvényt Pásztor István nyitotta meg (Fotó: Tóth Péter)

A rendezvényt Pásztor István nyitotta meg (Fotó: Tóth Péter)

Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere a megnyitón a mezőgazdaságnak a község életében betöltött fontos szerepéről szólt.

A megnyitót a Kodály Magyar Művelődési Központ és a Vuk Stefanović Kardžić Szerb Művelődési Központ fiatal táncosainak fellépése tette ünnepélyesebbé. A Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának küldöttsége Csallóközi Eszter vezetésével volt jelen, ott volt Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, Juhász Attila államtitkár, valamint számos köztársasági, tartományi és községi tisztségviselő, intézményvezetők és közéleti személyiség.

Slingár Irén a szervezők nevében a rendezvényről nyilatkozva elmondta, hogy az idei évben is több mint 250 kiállító jelentkezett a felhívásukra. Szombaton a Művelődési Ház moziteremében kezdődik 10 órakor a Kárpát-medencei szürkemarha-tenyésztőket tömörítő egyesületek konferenciája, érdekes könyvbemutatóval és más tartalommal. 15 órai kezdettel a piaccsarnok emeleti nagytermében a Modern agrár- és feldolgozóipari technológiák a piacképes mezőgazdaságban című tanácskozás kezdődik meg a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége szervezésében. Már az ünnepélyes megnyitó előtt lezajlott a Capriolo étteremben a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma, illetve a vajdasági társszervezetek regionális ülése a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége szervezésében. 

Az ünnepélyes megnyitó résztvevői (Fotó: Tóth Péter)

Az ünnepélyes megnyitó résztvevői (Fotó: Tóth Péter)

Vasárnap sorsolják ki tombolát a látogatók között, és a pálinkaverseny győzteseit is kihirdetik. Közel 150 kiváló minőségű pálinkát neveztek, a tombola nyereményei között pedig kerékpár, kétvasú eke, műtrágyaszóró és egyéb értékes nyeremények vannak.