2024. április 24., szerda

Támogatás a hiányszakmát tanuló diákoknak

Szabadka Városa harminc hiányszakmát tanuló középiskolást támogat havi 3000 dináros ösztöndíjjal. A diákok pénteken a Városházán vették át az ösztöndíj odaítéléséről szóló szerződéseket. A rendezvényen a szabadkai Politechnikai Iskola, valamint az Ivan Sarić Műszaki Középiskola tanulói vettek részt.

Jasmina Stevanović, a Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkára újságírói kérdésre elmondta, hogy a hiányszakmák fennmaradása igen fontos a város fejlődése szempontjából.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

– Szabadka Városa évek óta saját költségvetéséből pénzeszközöket különít el a hiányszakmát tanuló középiskolás diákok számára. Ezzel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a fiatalok az általános iskola elvégzését követően szakiskolában folytassák tanulmányaikat. Mindezzel követjük a köztársasági és tartományi vezetés törekvéseit, és lokális szinten segítjük annak megvalósulását. A felsőbb szinteken nagy támogatásnak örvend a duális oktatási módszer, és mi is szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy fennmaradjanak azok a szakmák, amelyeket már-már elfelejtettek, de szükségesek a város fejlődése szempontjából, és amelyek iránt egyre nagyobb a kereslet, mivel mind kevesebb a jó szakember, legyen szó építészekről, keramikusokról, vagy éppen lakatosokról. Számunkra fontos, hogy az egyéb támogatási formák mellett ily módon is elősegítsük a diákok továbbtanulását. Emellett azt is el kell mondani, a város száz tehetséges diák tanulását is támogatja ösztöndíj formában – fogalmazott Jasmina Stevanović.

A titkártól emellett megtudtuk, hogy a harminc diák tíz hónapon keresztül havonta részesül 3000 dináros ösztöndíjban. Jasmina Stevanović elmondása szerint az ösztöndíjra jelentkezők száma folyamatosan emelkedik, és szeretnék elérni azt, hogy a jövőben nagyobb összeget tudjanak biztosítani a hiányszakmát tanuló diákok támogatására.