2024. április 25., csütörtök

Pékséget nyit a szabadkai Caritas

A kemencét Szent Flóriánról nevezték el – Az ünnepélyes megnyitót szeptember 20-ántartják

Az egykori Zvezda mozi épülete nem is olyan rég még elhagyatott és igen rossz állapotban volt. Az épület az elmúlt hónapokban azonban megújult. Sőt, aki az elmúlt napokban az épület körül járt, nagy nyüzsgésre lehetett figyelmes. Itt ugyanis hamarosan egy különleges pékség nyílik, amelyben a szabadkaiak a kenyér mellett édes és sós süteményeket, mára már elfeledett helyi specialitásokat is vásárolhatnak majd. Emellett a pékség egy kávézóval lesz egybekötve. A létesítményt a helyi Caritas nyitja meg. Az ünnepélyes megnyitóra szeptember 20-án kerül sor, de a próbasütések már folynak a pékségben annak érdekében, hogy a megnyitót követően a vásárlók a legjobb minőségű árut kaphassák kézhez. A nyitás előtt álló pékségben folyó munkáról Paskó Csaba kelebiai plébános, a szabadkai Caritas elnöke árult el részleteket lapunknak.

A pékség az egykori Zvezda mozi épületében található (Fotó: Patyi Szilárd)

A pékség az egykori Zvezda mozi épületében található (Fotó: Patyi Szilárd)

– A próbasütések jelenleg is zajlanak. Hétfőn kezdtünk és a nyitásig folyamatosan dolgozunk. Szerdáig egy osztrák, szerdától pedig egy német pékmester dolgozik együtt velünk. Kizárólag kovászolt kenyeret készítünk. Mindenféle adalékanyagok, emulgeátorok, állagjavítók felhasználása nélkül szeretnénk dolgozni. Azt a kézműves pékséget szeretnénk itt Szabadkán megjeleníteni, amely Ausztriában már hosszú évek óta jelen van és már nagy tradícióval rendelkezik, emellett igen közkedvelt arrafelé. A próbasütéskor megsütött termékeinket egyébként Zentára a Nagy József atya által vezetett népkonyhába visszük, és ott a rászorulók között osztják ki – nyilatkozta lapunknak.

A Caritas elnöke a fentiekhez hozzátette, hogy a hétfői nap nem csak a próbasütések megkezdése miatt volt különleges a pékség számára.

– Hétfőn a pékség kemencéjének felszentelése is megtörtént. Maga Slavko Večerin püspök atya szentelte fel. A kemencét egyébként Szent Flóriánról neveztük el, hiszen ő a pékek, hentesek és a tűzoltók védőszentje. Az ünnepélyes megnyitóra szeptember 20-án kerül sor. Reggel a sajtó és meghívott vendégeink jelenlétében fogjuk bekapcsolni az adómemóriás pénztárat. Ez várhatóan 10 órakor történik majd meg – mondta Paskó Csaba.

A Caritas legfőbb célja a vállalkozás elindításával, hogy munkahelyeket biztosítsanak a rászorulóknak. Paskó Csaba elmondta, hogy továbbra is keresnek olyan munkatársakat, akik el tudják magukat képzelni a pult mögött vagy a pékségben egy kis családias hangulatú közösségben. Az álláslehetőséggel kapcsolatban érdeklődni és jelentkezni a 024/559-139-es telefonszámon, valamint a caritas@tippnet.rs e-mail-címen lehet.