2024. március 29., péntek

Ébreszd fel a szíved!

Szombaton véradási akciót tartanak

A Galleria Hotel átriumában szombaton önkéntes véradási akciót szervez a Vöröskereszt szabadkai helyi szervezete. Az akcióra 9 és 11 óra között kerül sor a járványügyi előírások betartása mellett. A véradási akcióval kapcsolatban tegnap sajtótájékoztatót tartottak.

Nevena Lukić, a szabadkai Vöröskereszt szakmunkatársa elmondása szerint a véradási akció keretén belül ingyenes egészségügyi vizsgálatokat is végeznek.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

– A véradási akcióra a Szabadkai Közkórház transzfúziós osztályával együttműködésben kerül sor. Emellett a Szabadkai Egészségház, valamint a Szabadkai Közegészségügyi Intézet is közreműködik az akcióban, ők ingyenes orvosi vizsgálatokat szerveznek, többek között testsúlyt és vércukorszintet mérnek, meghatározzák a polgárok testtömegindexét, és egészségügyi tanácsokkal szolgálnak. A Méhecske Méhészegyesület tagjai mézes reggelivel kedveskednek a véradóknak. Az akció az Ébreszd fel a szíved nevet viseli. Hagyományosan egy évben négy nagyobb véradó akciót szoktunk szervezni, az idén ez a második. A véradási akciókat nem kezelik gyülekezésként, hiszen az egészségügyi rendszer normális működéséhez létfontosságú akcióról van szó, ezért a koronavírus ideje alatt is meg tudtuk szervezni. Természetesen itt is be kell tartani az óvintézkedéseket, a maszkviselés mindenki számára kötelező – mondta Nevena Lukić

A helyi önkormányzat képviseletében Ilija Đukanović, a szabadkai városi tanács egészségüggyel és szociális kérdésekkel megbízott tagja vett részt a sajtótájékoztatón.

– A helybeli Vöröskereszt és a kórház transzfúziós osztálya évente körülbelül negyven kisebb-nagyobb véradási akciót szervez. Mi folyamatosan igyekszünk felhívni a polgárok figyelmét a véradás fontosságára. A 2021-es évben 1,7 millió dinárt irányoztunk elő az önkéntes véradási akciók megszervezésére – mondta Ilija Đukanović.