2024. március 29., péntek

Séta Palicson

= Szombaton tartják meg a gyaloglás napját

Szombaton tartják meg a gyaloglás napja elnevezésű sportrendezvényt Palicson, amelyet a Spartak Hegymászó Klub a szabadkai önkormányzattal közösen szervez. A rendezvény keretében a polgárok gyaloglótúrán vehetnek részt, aminek során körbejárhatják Palicsot és közvetlen környékét. Az esemény részleteit tegnap a Városházán megtartott sajtótájékoztatón ismertették.

Nataša Aleksić, a városi tanács sport- és ifjúságügyi megbízott tagja arra kérte a polgárokat, hogy vegyenek részt a gyaloglás napján. Hozzátette, hogy a rendezvényen ő maga is aktívan részt vesz, hogy ezzel támogassa a kezdeményezést.

Marko Marjanušić, Andrea Štraka, Nataša Aleksić és Dr. Zorica Dragaš (Fotó: Patyi Szilárd)

Marko Marjanušić, Andrea Štraka, Nataša Aleksić és Dr. Zorica Dragaš (Fotó: Patyi Szilárd)

Dr. Zorica Dragaš, a szabadkai Közegészségügyi Intézet népegészségügyi szakorvosa a testmozgás fontosságára hívta fel a figyelmet. Elmondta, hogy a nem fertőző krónikus népbetegségek kialakulását egészséges életmóddal, többek között rendszeres testmozgással lehet megelőzni. Emellett arra kérte a résztvevőket, hogy hozzanak magukkal védőmaszkot és a gyaloglás alatt legalább egy méter távolságot tartsanak egymás között.

A szombati nap részletes programját Andrea Štraka, a Spartak Hegymászó Klub alelnöke ismertette. A gyülekező a Víztorony előtt lesz 8.45-kor. Itt egy információs pultot is felállítanak, ahol az érdeklődők részletes tájékoztatást kaphatnak. A gyaloglótúrák 9 órakor kezdődnek, és a résztvevők három útvonal közül választhatnak. Az első a Palics–Tőzeg–Palics vonalon vezet és 10 kilométer hosszú. A másik útvonal egy Palicsi-tó körüli sétát jelent, amely 14 kilométert tesz ki. A harmadik útvonal pedig a Víztorony–Férfistrand–Gubicsák-szőlészet–Vigadó vonalon halad, és nyolc kilométer hosszú.

Marko Marjanušić, a Sport za sve – Subotica Szövetség elnöke a fentiekhez hozzátette, hogy a gyaloglás a legegyszerűbb és legjobb módja a rekreációnak.