2024. március 29., péntek

Újabb beruházások valósulhatnak meg

Módosították Szabadka Város idei költségvetését

A szabadkai városi képviselő-testület csütörtökön tartotta meg sorrendben 13. rendes ülését, amelyen huszonhárom napi rendi ponttal kapcsolatban mondhatták el meglátásaikat, illetve szavazhattak a képviselők. Az ülésen 57 képviselő vett részt, és a legtöbb hozzászólást a város éves költségvetésének módosítására vonatkozó napirendi pont váltotta ki. A költségvetés módosítását a város büdzséjébe befolyó pénzeszközök tették szükségessé, amelyek több nagyobb projekt megvalósítását teszik lehetővé, illetve gyorsíthatják azok befejezését.

A hatalmi koalíció részéről egyértelműen pozitívnak ítélték meg a módosítás lehetőségét, míg az ellenzék képviselői a hiányosságokra mutattak rá, és több már elkezdett projekt befejezésének időpontja iránt érdeklődtek.

Az ülésen jelen volt Stevan Bakić, Szabadka Város polgármestere, aki a médiának adott nyilatkozatában arról is szót ejtett, hogy a Népszínház felújításának újabb fázisa kezdődhet el.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

– Folyamatosan figyelemmel kísérjük a 2021-es esztendőre vonatkozó költségvetési terv megvalósulását, és az év első hét hónapjában 60, 47 százalékos megvalósulásról beszélhetünk. A most elfogadott módosítás értelmében a város éves költségvetése 7,28 milliárd dinárt tesz ki, ami csaknem 900 millióval több, mint amennyivel az eredeti tervben számoltunk. A növekedést egyebek mellett a közüzemi adókból befolyt összegek megemelkedése tette lehetővé, ami az építőiparban bekövetkezett növekedésből fakat. Az új költségvetésben eszközöket biztosítottunk a tanügyben dolgozók útiköltség-térítésére, emellett többek között a Subotica-trans Közúti Utasszállító Közvállalatot is támogatjuk, mivel ez az a közvállalatunk, amely a legnagyobb veszteségeket könyvelte el a koronavírus miatt. A nagyobb beruházásokat tekintve elmondhatjuk, hogy a Népszínház, a Kolevka, valamint a Gerontológiai Központ építési, illetve felújítási projektjeit is nagyobb összegekkel tudjuk támogatni – fogalmazott Stevan Bakić, aki arról is szót ejtett, hogy a költségvetés módosítása azt bizonyítja, hogy a város kedvező befektetési környezetet tud teremteni, és hogy a tartományi és köztársasági vezetés is fontosnak tartja a település fejlesztését.

Az ellenzék részéről Miroslav Milojević, a Szabadka Polgári Csoportja képviselőcsoport vezetője nyilatkozott a médiának.

– Nehéz kritizálni a költségvetést, amikor azt látjuk, hogy a bevételek a tervezettnél magasabb szinten valósulnak meg, azonban fontosnak tartottuk azt, hogy rámutassunk néhány olyan beruházásra, amelyek megvalósítása hosszú ideje húzódik. A palicsi akvaparkkal kapcsolatban megtudtuk, hogy a beruházást vezető közvállalat új vezetősége némiképp módosított az eredeti terveken, és ez a változtatás további pénzösszegeket igényel. A Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény központi konyhája sem készült még el, de mint megtudtuk, a beruházásra vonatkozó eredeti tervek elavultak, és az új tervek további 25 millió dináros befektetést igényelnek – mondta Miroslav Milojević.

Nágel János, a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetője szavai szerint a költségvetés módosításával a kulturális örökség ápolása nagyobb teret kaphat.

– Támogattuk a költségvetés módosítását, mivel egyrészt jelentős infrastrukturális beruházások folytatására nyílt lehetőség, ugyanakkor új beruházások is elérhetővé váltak. Hajdújáráson a Dózsa György utcában még az idén megkezdődik az út leaszfaltozása, csakúgy, mint Csantavéren a II. Szőlőskert utcában, ugyanakkor új kutak fúrására is lehetőség nyílik Mérgesen és Mišićevón. Számunkra fontos fejlemény, hogy a kulturális hagyatékunk megőrzésébe is nagyobb összegeket tudunk befektetni. Felújítjuk a Városi Könyvtár épülethomlokzatát, de folytatódhat a legnagyobb polgármesterünk hagyatékának ápolása is. Bíró Károlynak az idén emeltünk szobrot, most pedig lehetőség nyílik arra, hogy a házának homlokzatát is felújítsuk – fogalmazott Nágel János, aki elmondta, hogy a Zsinagóga és a Városháza épületébe is befektetnek.

A költségvetés módosítása mellett a képviselők döntöttek a helyi közvállalatok alapításáról szóló rendeletekről is, ami a bunyevác nyelv hivatalos használatba vételének egyik újabb lépését jelenti, tudniillik határozatokkal a közvállalatok bunyevác nevét is meghatározták.