2024. április 19., péntek

Oktatás és segítségnyújtás

Elsősegélycsoportokat toboroz a Vöröskereszt Kishegyes községben – Hamarosan indul a népkonyhaprogram

A Vöröskereszt Kishegyes községi szervezete mindig is nagy figyelmet szentelt a fiatalság oktatásának és a Vöröskereszt munkájába való bevonásának. Ennek jegyében négy gyerek részt vehetett a tartományi Vöröskereszt és a Csongrád megyei Vöröskereszt közös táborában, amire egy határon átívelő projektum keretében került sor – mondta el lapunknak Fontányi Andor, a Vöröskereszt Kishegyes községi szervezetének titkára. A projektum témája környezetvédelem határok nélkül, és több tábort is szerveztek. A kishegyesi diákok Karlócán vettek részt egy háromnapos táborban, ahol a Vöröskereszt tevékenységei mellett a környezetvédelem is nagy figyelmet kapott.

Fontányi Andor

Fontányi Andor

A fiatalokkal való munka jegyében a közelmúltban alakult a meg a Vöröskereszt ifjúsági klubja is.
– A klubot két irányba tervezzük vezetni, foglalkozni akarunk az általános iskolásokkal és a középiskolásokkal is. Most, hogy megkezdődött az iskola, az általános iskolásokra nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni. Szeptember hónapban a gyerekek közlekedésbiztonságával foglalkozunk. Ennek kapcsán meglátogatjuk az elsős diákokat a község mindhárom iskolájában, és felhívjuk a figyelmüket az ő felelősségükre a közlekedést illetően. Szeptember 11-én lesz az elsősegélynyújtás világnapja, ennek kapcsán a felsős diákokat szeretnék felvilágosítani, és megalapozni elsősegélycsoportok létrejöttét. Az elsősegélynyújtás a Vöröskereszt alaptevékenysége, ezért célunk, hogy mindegyik iskolának legyen egy-egy elsősegélynyújtó csapata. Ők tavaszra részt tudnak venni egy elsősegélynyújtó versenyen. Először egy községin, majd magasabb szinteken is – mondta el Fontányi.

Egy korábbi elsősegélynyújtás-bemutató

Egy korábbi elsősegélynyújtás-bemutató


Októberben indul a Vöröskereszt népkonyhaprogramja, amire már javában folyik a felkészülés. A titkártól azt is megtudtuk, hogy étel- és higiéniás csomagok érkeztek a községbe.
– Csomagok érkeztek a hátrányos helyzetű családok számára, épp ezért szociális programjainkat szeptember végén, október elején el fogjuk indítani. Összesen 300 élelmiszer- és higiéniás csomag érkezett, ezeket a szociális központ és a nyugdíjas-egyesületek segítségével fogjuk szétosztani, a lehető legcélszerűbb módon. A népkonyhaprogramra a szociális központban tudnak jelentkezni az érdeklődők, a központ fogja meghatározni a felhasználók listáját. A népkonyhának ebben a szezonban is 200 felhasználója lesz, és odafigyelünk, hogy ők ne szerepeljenek a csomagosztás kedvezményezettjei között. Ily módon közel 500 családnak tudunk segíteni a község területén – fogalmazott a titkár, majd azzal folytatta, hogy a népkonyhaprogram mellett a téli, hidegebb időszakban ruhaosztással is segítik a rászorulókat. Külön ruhagyűjtési akciót nem szerveztek, de a gyűjtés folyamatosan zajlik, folyamatosan kapják az adományokat. Az érdeklődők kedden és csütörtökön a kora délutáni órákban a szikicsi ruharaktárban tudnak ruhát keresni maguknak – mondta.