2024. április 19., péntek

A hétvégén családi nap a székházban

Adán nagycsaládosok rendszeresen tartanak jótékonysági, szórakoztató és kézműves-foglalkozásokat

Az adai Tűzsziget Tisza Menti Nagycsaládos-egyesületben az idén már sok összejövetelt tartottak, miután gyűjtenek adományokat, köztük ruházatot és mindennapi használati tárgyakat a rászorulóknak, amit ezeken válogatnak szét a nagycsaládos gyerekek és szülők. A Tűzsziget elnöke, Bognár Tóth Hajnalka elmondta, hogy augusztus eleje óta készültek a kalóznapra, amelyet Adán szerettek volna megtartani szeptember végén más vajdasági családosegyesületek tagjainak részvételével, de az egyre aggasztóbb járványhelyzet miatt ezt kénytelenek voltak későbbre halasztani.

Emiatt szeptember 11-én, szombaton családi napot tartanak helyi és vidéki nagycsaládosok részvételével Adán, a nagycsaládosszékház udvarán, ahol bográcsost főznek, közben ismerkednek és barátkoznak, illetve a gyerekeknek a Kreastol Egyesület tart foglalkozásokat. Kiemelte, hogy a nagycsaládos-kalóznap előkészítésére az elmúlt hetekben több foglalkozást tartottak, amelyen a gyerekek a szülőkkel elkészítették a szükséges kellékeket és díszletet. Az egyesületet ugyanis erre hiába pályázott, nem kapott támogatást, mivel márciusban jegyezték be újra, ezért viszonylag fiatal szervezetnek számít. A Tűzsziget elnöke megjegyezte, hogy a támogatás hiányában a kelléket nem tudták megvásárolni, hanem maguk készítették el, amihez az alapanyagot a helyi cégektől kértek, többnyire kaptak is. A járványhelyzet miatt azonban a szeptember végére tervezett nagycsaládos-kalóznapot kénytelenek voltak bizonytalan időre elhalasztani, ami talán annyiban jó is számukra, hogy a későbbiekben talán még sikerül támogatáshoz jutniuk.

Kézműves-foglalkozás az adai nagycsaládos-egyesületben

Kézműves-foglalkozás az adai nagycsaládos-egyesületben


– A kalóznapot azért szerveztük, hogy össze tudjunk jönni, megismerjük a többi egyesületből a családokat, az ott folyó munkákat, és tapasztalatokat cseréljünk, valamint összehozzuk az embereket. Ezt most az előrehozott családi napon igyekszünk pótolni. A gyerekek egyébként nagyon szeretik ezeket a rendezvényeket, mert míg mi az udvaron tevékenykedünk, ők játszanak, közben a foglalkozáson is részt vesznek. Nincsenek kötelezve rá, mindenki azt csinál, amihez kedve van. A múltkor az udvaron tartottunk palacsintapartit, ami nagyon jó volt. Nagyon sok gyerek összejött, sok pici van, akik hintáztak és csúszdáztak. Terítettünk le nekik szőnyeget, amin játszhattak, és ezt nagy öröm volt látni. A terveink között az is szerepel, hogy a kisgyerekeknek bábozást, mesevetítést és meseolvasást is szervezünk. A Tűzszigetnek jelenleg 35 tagcsaládja van. Az utóbbi időben megfiatalodott a társaság, ezért sokkal több gyerek van az egyesületben. A palacsintapartit egyébként kiállítással kötöttük össze, amelyen a gyerekek és a szülők bemutatták a gyűjteményeiket és kézműves alkotásaikat. Sok szép dolog összegyűlt, voltak régiségek, régi könyvek, díszdobozok, játékok, szalvéták. Nagy élmény volt a kiállítás – mesélte Bognár Tóth Hajnalka.